Zeewier en algen als eiwitvervangers
We kennen zeewier als voedselproduct al als het donkergroene omhulsel van sushi. Maar de komende jaren zullen meer voedselproducten uit zeewier en algen worden ontwikkeld.
De wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050. Daarmee zal de vraag naar eiwitten sterk toenemen. Het vinden van nieuwe, duurzame vormen van eiwitproducten, op basis van bijvoorbeeld zeewier is daarom van groot belang. Deze zoutwaterplant zit vol eiwitten, koolhydraten, vitamines en vetzuren. Ook microalgen bestaan voor ongeveer 40% uit eiwitten en zijn zeer geschikt voor eiwitproductie.
Algenburger
Van producten als zeewierkaas of een algenburger hoeven we nu al niet op te kijken. Die zijn gewoon in de winkel verkrijgbaar. Maar wat kunnen we nog meer verwachten van algen en zeewier? Met een budget van 850 duizend euro van het ministerie van Economische Zaken doen kennisinstellingen uit de topsector Water onderzoek naar deze nieuwe vorm van ‘landbouw op zee’.
Er zijn nog geen grootschalige zeewierboerderijen. In de Oosterschelde ligt een testlocatie voor wierteelt, waar wetenschappers uit Wageningen onderzoek doen. Op deze kleine proefboerderij oogsten onderzoekers het zeewier handmatig op hun knieën, maar voor commerciële teelt op honderden hectaren zijn oogstmachines onontbeerlijk. Ook is de zeewierteelt nog niet bestand tegen de ruwe zee met soms hoge golven.
Wilt u ook eens een gerecht met zeewier uitproberen?
Foto: ANP
Auteur: Carolien Groeneveld