Ontmoet EZ

Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld - Voedsel

'World Food Day' biedt publiek kijkje in de keuken

Kook, proef en ontdek!

Op World Food Day, op 16 oktober 2016, staan we wereldwijd stil bij voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking. Rotterdam presenteert zich dan als internationale food hub. Voedselorganisaties - van kassen tot supermarkten - geven een kijkje achter de schermen. Dat doen we als ministerie van EZ samen met bedrijfsleven, producenten, onderwijsinstellingen en One World, organisator van dit evenement.

World Food Day biedt het publiek een kijkje in de keuken. Zo kunnen bezoekers nieuwe gerechten proeven, meedoen aan een keurmerkenquiz en op excursie naar een kas. Schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida geven kookdemonstraties en samen met de Rotterdamse frietbakker Bram Ladage volg je de weg van een frietje of maak je de grootste gezonde kapsalon ter wereld.

Sparren met Martijn van Dam
Wie geïnteresseerd is in gezond eten, kan in het Erasmus MC zijn gezondheid laten checken of in het Health Check Café ontdekken of suiker en roomboter echt zo ongezond zijn. Deze dag is ook hét moment om met staatssecretaris Martijn van Dam te sparren over ons dagelijks eten. In de Rotterdamse Schouwburg gaat hij in gesprek met partners uit de voedselketen en het publiek over de toekomst van ons voedsel.

‘Op deze dag willen we met een speciaal evenement een breed publiek in contact brengen met het voedselvraagstuk’, zegt Willem Schoustra, beleidsmedewerker bij EZ. 'De consument kan beleven wat er allemaal gebeurt rond ons dagelijks eten, zodat die bewuste keuzes kan maken.'

Waar: in en om Rotterdam met als centrale locatie het Schouwburgplein
Wanneer: 16 oktober vanaf 13.00 uur
Meer info en programma: www.oneworld.nl en World Food Day.

Transparantie in de keten

Consumenten letten op een vertrouwd keurmerk bij visproducten, blijkt uit onderzoek. In 21 onderzochte landen gaf 65% aan het belangrijk te vinden dat ze visproducten kunnen traceren naar een betrouwbare bron. Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Eendenkroos

Nederland vindt slimme oplossingen voor verduurzaming van de voedselketen, zoals eiwitvervangers. Kroos lijkt een goed alternatief voor vlees.

Eet meer groenten en fruit!

Nederland eet te weinig groente, fruit en vis. Daarbij zijn verschillen tussen oud en jong, mannen en vrouwen, laag- en hoogopgeleiden en autochtone en allochtone Nederlanders. Zo eten vrouwen vaker voldoende fruit en vis dan mannen en voldoen ouderen vaker aan de richtlijnen voor groente, fruit en vis dan jongeren, blijkt uit cijfers van CBS en RIVM. Foto: ANP

Jong leren eten

EZ stimuleert scholen met een programma ‘Jong leren eten’ om gezond eten structureel op te nemen in het lesprogramma. Staatssecretaris Van Dam geeft in het najaar 2016 de aftrap voor deze campagne.

Alternatieve eiwitten

Peulvruchten zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Een goed alternatief voor wie een dagje geen vlees wil eten. Ze passen daarmee helemaal in de nieuwe trend van het vinden van vleesvervangers. Daarom hebben de Verenigde Naties 2016 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de peulvrucht.