Foto Josje Deekens

Beste collega's, 

In dit jaarbericht kijken we terug op ons eerste volledige jaar als Financiën en Integrale Bedrijfsvoering (FIB). Natuurlijk was dit vanwege corona geen gemakkelijk jaar. Samenwerken deden we vooral via onze beeldschermen; niet bij elkaar op kantoor, maar zoals te zien op de foto’s in dit jaarbericht van pauzerende collega’s op het strand, in het bos of de binnenstad.  

Juist daarom is het ook een jaar om trots op te zijn. FIB is gestart op 1 september 2020. We zijn een nog jonge organisatie, maar als ik dit jaarbericht lees, dan zie ik dat er al veel gebeurt. Forse stappen waarin we onze kernwaarden Samenwerking, Verantwoordelijkheid, Respect, Openheid en Resultaatgericht omzetten in daden. Ik nodig je uit om te lezen over hoe we omgaan met artificial intelligence, hoe we op weg zijn naar een diverser en inclusiever departement, hoe we duurzaamheid verankeren in onze processen, en over hoe we in drie weken de app ontwikkelden die coronaproof internationaal reizen mogelijk maakt. En meer!

Ik zeg vaak: bedrijfsvoering is een vak. En het is een mooi vak. Wij regelen bij IenW zaken als HR, financiën, inkoop, informatievoorziening, huisvesting en duurzaamheid zodat onze collega's probleemloos en optimaal gefaciliteerd hun werk kunnen doen. En dit binnen de kaders die we stellen en bewaken. Zowel binnen ons departement als daar buiten. Wat we doen is niet altijd zichtbaar, wel essentieel. Het vraagt dat we weten en begrijpen wat onze collega's nodig hebben, dat we processen en voorzieningen zo slim en efficiënt mogelijk regelen, terwijl we altijd blijven zoeken naar manieren om dat beter te doen. In dit jaarbericht is de rode draad dan ook het Kompas van IenW: elk onderwerp is hieraan verbonden.

Dat doen we goed en dat verbaast mij niet: want dit departement zit vol energie en creativiteit en de antenne richting binnen- en buitenwereld is onverminderd scherp afgesteld gebleven. Dat laatste is, gezien de omstandigheden, ook een prestatie. 

Ik wil al mijn collega's danken voor hun bijdrage en energie in het afgelopen jaar. Dit jaarbericht maakt mij nieuwsgierig naar nieuwe initiatieven en nieuwe resultaten in 2022. Ik kijk daar naar uit!

Hillie Beentjes,
Plaatsvervangend Secretaris-Generaal IenW
 

Portret Hillie Beentjes
Hillie Beentjes