Climate Adaptation Summit 2021

De CAS 2021 was oorspronkelijk bedacht als traditionele top op locatie. Door corona werd de top een virtuele bijeenkomst, en daarmee werd het bereik vele malen groter.

CAS 2021 werd georganiseerd door het ministerie van IenW, in nauwe samenwerking met andere departementen, vooral met BuZa dat de hele logistiek verzorgde. Minister Cora van Nieuwenhuizen was gastvrouw voor de meer dan 30 wereldleiders, 50 ministers en 50 internationale organisaties die hun opwachting kwamen maken. Niet in Den Haag, maar online.
En niet in een zaal met enkele honderden bezoekers, maar in een virtueel evenement dat 24 uur doorliep, en waarvoor zich ruim 18.500 mensen van over de hele wereld als deelnemer hadden geregistreerd.

Bij eerdere klimaatconferenties ging het over maatregelen die we kunnen nemen om klimaatverandering tegen te gaan: klimaatmitigatie. Bij deze klimaattop CAS 2021 ging het over wat we kunnen doen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen: klimaatadaptatie.
De problemen zijn bekend: de zeespiegel stijgt en er komen vaker weersextremen voor. Nu al leidt dat wereldwijd tot grote problemen. En tot een grote ongelijkheid: de armste landen, die het minst bijdragen aan klimaatverandering, hebben vaak niet de middelen om de noodzakelijke aanpassingen door te voeren.

Ondergelopen akkers en huizen langs de Golf van Bengalen, Bangladesh

Zoals hier langs de Golf van Bengalen in Bangladesh; één van de armste landen in Azië. Kustbewoners hier worden nu al regelmatig geconfronteerd met wateroverlast als gevolg van moesons en orkanen. Dat wordt in de nabije toekomst alleen maar meer.

Tijdens CAS 2021 zegden verschillende rijke landen en organisaties als het IMF extra middelen toe om de armste landen te ondersteunen. Maar bij CAS 2021 draaide het zeker niet alleen om geld. In een tijdsbestek van 24 uur werden in hoofdsessies en talrijke deelsessies vele initiatieven aangekondigd en best practices gedeeld en bediscussieerd. Door de virtueel aanwezige gasten, en via chats ook door de online bezoekers. Alle sessies zijn terug te zien op het YouTubekanaal CAS TV.

Van Nieuwenhuizen kijkt terug op een succesvolle top: "Dit was echt boven alle verwachtingen. Ongelofelijk hoeveel wereldleiders, ministers, wetenschappers, bedrijven, organisaties en jongeren hebben meegedaan. En fantastisch hoeveel concrete plannen en toezeggingen deze top heeft opgeleverd. Dit is echt een internationale doorbraak. We hebben hiermee als land een heel mooi visitekaartje afgegeven. Daar mogen we trots op zijn!"