Foto Sjoerd van der Hucht

Ruth Clabbers, sinds november DG Luchtvaart en Maritiem

In de vier jaar dat ze directeur Wegen en Verkeersveiligheid was raakte ze gefascineerd door de wereld van mobiliteit. Vanaf 1 november is Ruth Clabbers directeur-generaal Luchtvaart en Maritiem.

Een reisverbod met het Verenigd Koninkrijk via de lucht en de ferry’s, verplichte PCR-testen, de complicaties van bemanningswisselingen op de schepen: het was door alle acute COVID-maatregelen allesbehalve een rustige inwerkperiode voor Ruth Clabbers. “Het was en is een hectische periode. Ik had graag meer tijd gehad voor kennismakingsgesprekken. Die probeer ik alsnog wel in te plannen, want persoonlijk contact inspireert en leidt altijd tot een beter begrip.”

Heb je iets bijzonders met luchtvaart en maritieme zaken?
“Het is niet zo dat ik vroeger met bootjes of vliegtuigjes speelde. Mijn belangstelling voor mobiliteit is enorm gegroeid in mijn periode als directeur Wegen Verkeersveiligheid. Mobiliteit maakt dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, dat de winkels bevoorraad blijven, dat je kunt reizen naar andere landen. Het speelt een grote rol in ieders leven, en mobiliteit lijkt vanzelfsprekend.

Nu merken we eigenlijk pas hoe essentieel het is. Het is een spannend terrein. Zeker vanwege de complexe maar interessante uitdaging om de luchtvaartsector en maritieme sector, samen met alle partners, gereed te maken voor de toekomst. Of het nu gaat om verduurzaming, digitalisering of de plek van luchtvaart of maritiem binnen de rest van het mobiliteitssysteem.”

Wat zie je als de allerbelangrijkste opgaven voor de komende jaren?
“Perspectief creëren en een weg vinden uit de corona-crisis. Het belang van verduurzaming daarbij speelt in beide sectoren een grote rol. De vraag is vooral: wat kunnen we met welke snelheid voor elkaar krijgen? En lukt ons dat ook met behoud van economisch groeipotentieel voor Nederland? In de kennismakingsgesprekken die ik wel heb, valt me op dat veel partijen hier al op anticiperen en ideeën over hebben.”

Ruth Clabbers in de haven van Scheveningen: “Ik heb twee dochters van 4 en 7 die totaal niet geïnteresseerd zijn in mijn werk. Dat helpt enorm om je gedachten te verzetten."

Waar verheug je je op?
“Vooral op de werkbezoeken en het persoonlijk kennismaken met onze partners in hun praktijkomgeving. Daar kijk ik echt naar uit. Ik heb beeld, geluid en context nodig. Met alle beperkingen van de digitale middelen merk ik nu al hoe doorslaggevend persoonlijk contact is. En hoe belangrijk het is elkaar even te hebben gezien en gesproken.

Ik hoop ook op wat meer tijd en rust voor de lange termijndoelen. Er ligt nu wel heel veel nadruk op acute incident-gedreven actualiteit. Daar wordt ook met veel emotie over gesproken, zeker bij de luchtvaart. Begrijpelijk, maar dat kost veel energie en gaat ten koste van de lange termijnopgaven. Ik hoop dat er meer balans komt.”

Wat kunnen de relaties van jou verwachten?
“In ieder geval transparantie over de besluitvorming. Een relatie bestaat voor mij uit openheid en vertrouwen. Dat probeer ik te allen tijde waar te maken ondanks soms verschillende belangen of standpunten. En ik merk heel vaak dat we uiteindelijk over de grote vraagstukken helemaal niet zo verschillend denken.”

Hoe kom je zelf tot ontspanning?
“Ik heb twee dochters van 4 en 7 die totaal niet geïnteresseerd zijn in mijn werk. Wel in knutselen en liedjes zingen. Ik doe graag met ze mee. Dat helpt enorm om je gedachten te verzetten. Verder loop ik regelmatig hard, en ik wandel graag in de bergen.”