Foto Sjoerd van der Hucht

Dag lezer!

Wat had ik graag live met u gesproken. Ten eerste om u vanuit mijn vorige functie als directeur-generaal Luchtvaart en Maritiem en loco-SG persoonlijk te bedanken voor de jarenlange samenwerking. En ten tweede om als nieuwbakken SG van IenW samen vooruit te kijken naar onze gemeenschappelijke toekomst. Door corona zijn echte ontmoetingen schaars geworden. En daarom ben ik heel blij met dit e-magazine. Langs deze weg pogen we u een glimp te geven van onze kijk op morgen.

De uitbraak van corona heeft ons aan het denken gezet. Wat kunnen we ervan leren?
En hoe willen we en kunnen we straks verder? Dat geldt voor ons ministerie net zo goed als voor uw organisatie of bedrijf. Voor de antwoorden hebben we elkaar hard nodig. Vóór de crisis waren wij al gestart met het programma IenW Over Morgen. Een strategische agenda voor de grote maatschappelijke opgaven waar IenW voor staat. Een aantal van u heeft hieraan bijgedragen tijdens de Herfstdialogen. Dat werk zetten we voort.
Die samenwerking is essentieel voor ons. En met dit magazine zetten we een aantal partnerschappen in de etalage. Zo houden we elkaar goed in beeld. Samenwerking over departementale grenzen heen is van onschatbare waarde voor succesvolle beleidsvorming, uitvoering en inspectie van het werk van IenW. Hierin wil ik de komende jaren drie hoofdpunten verbeteren:

  • We moeten op tijd zijn
    Samen bouwen we aan de grote vraagstukken van morgen. De toekomst vraagt om een nieuwe, krachtige balans tussen veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid. De lange termijn staat centraal want morgen is vaak allang begonnen.
  • Terug in control
    Nederland moet ervan op aan kunnen dat de planning en kosten van onze projecten correct zijn.
  • Muren slechten
    We werken bij IenW voor mens, planeet en bedrijf: people planet en profit dus. Dat vereist dat we muren slechten. Beleid, uitvoering en inspectie zijn spelers uit hetzelfde team.  Van begin tot eind zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Onze betekenis voor de publieke zaak kan alleen niet zonder goede relatie met u. Ons gedeelde gevoel van urgentie bij het werk dat we samen verrichten is belangrijker dan ooit. Daarom nodig ik u langs deze weg van harte uit om de toekomst samen tegemoet te gaan. De wereld is klein, maar we hebben grote klussen te klaren.

Ik wens u veel leesplezier. En laat ons vooral weten wat u van dit magazine vindt? Dit kan door uw reactie te sturen naar: magazine@minienw.nl.

Blijf gezond!
Jan Hendrik Dronkers
Secretaris-generaal IenW