Tekst Jan Jens
Foto ANP/Hollandse Hoogte/Richard Brocken

Hergebruik wordt de norm

Weg met de plastic soep en minder zwerfafval. Dat is het doel van de Europese Single-Use Plastics (SUP) richtlijn. Alle lidstaten willen plastic zwerfafval verminderen. Het is slecht voor het milieu. Bovendien helpt minder plastic ons in het besparen van grondstoffen en daarmee ook met het verminderen van CO2 uitstoot. Nederland en andere Europese landen hebben ook afgesproken om het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te verminderen. Sanne Westra van het ministerie vertelt hoe Nederland dit aanpakt.

Sanne Westra
Sanne Westra: "Geef je een prijs aan plastic verpakkingen, dan zie je dat mensen bereid zijn hun gedrag aan te passen.” Foto: Sjoerd van der Hucht.

“In 2026 moet er een grote en blijvende vermindering ten opzichte van 2022 zijn behaald. Elk land kan zelf bepalen hoe ze dat wil bereiken”, vertelt Sanne Westra, senior beleidsmedewerker van het ministerie. “Na het succes van het betalen voor plastic tasjes in 2017, 70% minder tasjes in het zwerfaval, en het invoeren van statiegeld voor kleine plastic flesjes in juli 2021, kiezen we nu ook voor het laten betalen voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen. Want als je een waarde of een prijs geeft aan plastic verpakkingen, zie je dat mensen bereid zijn hun gedrag aan te passen”, zegt Sanne. “Ook gaan met de nieuwe regels de producenten van plastic wegwerpverpakkingen en sigarettenfilters mee betalen in de kosten die gemeenten maken bij het opruimen van dit soort afval”.

In stappen van het plastic af:

Het verminderen van plastic verpakkingen voor eten en drinken wordt in twee stappen ingevoerd.

Stap 1: Afhaal en bezorging

Vanaf juli 2023 mag een ondernemer geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer gratis meegeven aan klanten én moet er een herbruikbaar alternatief worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan koffie voor onderweg, maar ook verpakkingen voor bezorg- of afhaalmaaltijden. Gebruik je kartonnen bekers of verpakkingen? Ook die bevatten plastic en vallen dus binnen de nieuwe regelgeving.

Stap 2: Consumptie ter plekke

Vanaf januari 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen verboden voor consumptie ter plaatse. Denk aan in de kantine, op kantoor, in een wachtruimte, in de snackbar of op een festival.

Drinken we dan onze koffie voortaan uit karton?

Sanne: “Even voor de duidelijkheid, de op het oog kartonnen koffiebekers op kantoor of bij een To Go-winkel bevatten wel degelijk plastic. Dat kun je goed zien door een klein opschriftje met het schildpadlogo op de bekers. We gebruiken jaarlijks in Nederland 4 miljard koffiebekers. Dus als we die vervangen door herbruikbare bekers en kopjes, dan komt het met de ambitieuze reductie wel goed.”

Als uitzondering kunnen we plastic wegwerpbekers of -voedselverpakkingen op een locatie blijven gebruiken, maar dan moet minimaal 75% van de verpakkingen worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Wat bedoelen we met hoogwaardig recyclen?

Sanne: “Hoogwaardig betekent in dit geval dat je van het materiaal nieuwe bekers en voedselverpakkingen kunt maken, en daar zijn strikte regels aan verbonden. Voor de koffiebeker en de meeste voedselverpakkingen is deze uitzondering daarom niet van toepassing. Waar het wel toegepast kan worden, is op festivals en evenementen. Deze zomer zagen we al veel succesverhalen van festivals met een retoursysteem voor bekers die vervolgens weer volledig gerecycled kunnen worden tot nieuwe bekers. Met als extra bonus een schoon festivalterrein in plaats van een plastic soep van kapotgetrapte bierbekers. Kijk maar eens naar festivalterreinen van een aantal jaren geleden en tegenwoordig. Een wereld van verschil!”

Foto Green Events
Festivals hebben nu vaak retoursystemen voor bekers. Foto: Green Events.

Als je eten of drinken afhaalt en meeneemt voor onderweg of thuis, kan de verpakking vaak niet zomaar vervangen worden door herbruikbare alternatieven. Daarom willen we het gebruik ervan ontmoedigen. Je gaat betalen voor de wegwerpverpakking. Behalve de prijs voor je koffie of maaltijdsalade, betaal je dus extra voor de beker of het bakje.

“Hoeveel de ondernemer rekent, bepaalt deze zelf. We geven wel een richtlijn: 25 cent voor een beker, 50 cent voor een maaltijdverpakking en 5 cent voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld boter of beleg. De verpakkingskosten moeten als aparte kosten op de kassabon. Je moet als ondernemer de klant ook een herbruikbaar alternatief aanbieden."

“En de klant mag er straks ook voor kiezen om zelf een beker of verpakking mee te nemen”, aldus Sanne. We krijgen dan als consument te maken met een keuze in twee smaken: óf je kiest voor het herbruikbare alternatief: een zelf meegenomen of door de ondernemer verstrekte herbruikbare beker en verpakking, óf je betaalt extra voor een wegwerpbeker en -verpakking.”

“Uiteindelijk willen we dat in 2026 minimaal 40% minder plastic bekers en maaltijdverpakkingen worden gebruikt dan in 2022. Ambitieus jazeker, maar ik ben ervan overtuigd dat we door heldere communicatie, het delen van goede voorbeelden en duidelijke handhaving die doelen absoluut gaan halen!”