Foto Sjoerd van der Hucht.

Dag lezer!

Een grote ergernis -bij mij, maar vast ook bij u- is zwerfafval. Ons ministerie is een campagne gestart om mensen op te roepen zwerfafval te helpen opruimen. Maar we doen ook ons best om te voorkomen dat afval, en dan vooral plastic, ontstaat. Zo werken we aan een verbod op plastic wegwerpverpakkingen voor eten en drinken. Collega Sanne Westra vertelt erover.

Onze minister kondigde in juni aan dat het kabinet het aantal vluchten van en naar Schiphol wil beperken tot 440.000 per jaar. Dat is niet zomaar gerealiseerd. Onze nieuwe programmadirectie Omgeving Luchthaven Schiphol voert de komende tijd intensief overleg met alle betrokken partijen. In dit nummer stelt de programmadirectie zich voor.

Dit kabinet trekt ieder jaar 1,25 miljard uit voor het aanpakken van achterstallig onderhoud van onze infrastructuur. Veel bruggen en viaducten werden aangelegd in een tijd waarin de verkeersdruk aanzienlijk minder was. Nu er meer en zwaardere auto’s rijden, is een extra onderhoudsbeurt vaak hard nodig. Zoals bij de Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht.

Maar met alleen onderhoud komen we er niet. Willen we de verkeersdruk beheersbaar houden, dan zijn wegverbredingen nodig. En soms ook nieuwe snelwegen, zoals de Blankenburgverbinding, die de Ring A15 bij Rotterdam zal ontlasten. Voor beide projecten is er aandacht in dit nummer omdat dit mooie en belangrijke bouwprojecten zijn. Overigens heeft de uitspraak van de Raad van State op 2 november over de zogeheten bouwvrijstelling stikstof wel consequenties voor de bouwprojecten. Welke dit precies zijn, is op dit moment nog onduidelijk.

Uiteindelijk is onze ambitie om meer mensen op de fiets naar hun werk te laten gaan.
Daarin trekken we waar het kan samen op met de Fietsersbond. Directeur Esther van Garderen vertelt dat ze blij is met onze inspanningen, maar wel kritisch blijft. En dat juich ik toe. Zo houden onze partners ons scherp.

Ik wens u veel leesplezier!

Jan Hendrik Dronkers
Secretaris-generaal ministerie van Infrastructuur en Waterstaat