Lees- en luistertips van de redactie

Achter de schermen bij Nederland

Logo podcast Achter de schermen bij Nederland

Op het land, het water en in de lucht: overal kom je het werk van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegen. IenW’ers werken met veel enthousiasme aan een bereikbaar, leefbaar en veilig Nederland. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Van de bescherming van de Nederlandse kust tot de opkomst van circulaire hubs en de grootste Nederlandse onderhoudsklus óóit. In de podcasty Achter de schermen bij Nederland vraagt Maurice Lede onze collega’s bij IenW het hemd van het lijf over het vaak bijzondere en uitdagende werk dat ze uitvoeren.

Beluister Achter de schermen bij Nederland via Spotify

Praat mee over bijmengen bioplastic

Foto van een machine waar tot korrels vermalen hergebruikt plastic uit stroomt

Vanaf 2050 willen we in Nederland een volledig circulaire economie. Dat betekent onder meer overstappen van fossiele naar duurzame grondstoffen. Daarom werkt IenW aan een wetsvoorstel voor een nationale circulaire plastic norm.

Verwerkers van plastic mogen volgens dit voorstel vanaf 2027 alleen nog werken als een bepaald percentage van dat plastic bestaat uit gerecycled plastic of bioplastic. Iedereen kan reageren op het wetsvoorstel.

Dit kan tot 31 mei, dus doe het meteen.

PBL-podcast over duurzame mobiliteit

Logo podcast Duurzame Mobiliteit

Het Planbureau voor de Leefomgeving deed onderzoek naar verduurzaming van de mobiliteit. In deze PBL podcast een gesprek met TNO-collega Jorrit Harmsen die samen met PBL’er Gerben Geilenkichen onderzoek deed naar duurzame mobiliteit in Nederland: over de weg, door de lucht en op het water. Hun conclusie: volledig duurzame mobiliteit is haalbaarder dan we dachten.

“Het is een enorme uitdaging om mobiliteit klimaatneutraal te krijgen, vooral om voldoende duurzame brandstof beschikbaar te maken. Maar het kan, daar ben ik van overtuigd”, aldus Jorrit Harmsen. Gerben Geilenkirchen: “Maar ook de gedragskant is van belang. Is elke reis nodig, kan het ook anders? Het moet mogelijk worden om andere keuzes te maken dan overal met de auto naar toe.”

Beluister deze aflevering van de PBL-podcast via Spotify, via Soundcloud of via Google Podcasts.