Directeur-generaal, Deltacommissaris, Inspecteur-generaal. In deze editie komt u meer te weten over de mens achter de titel.

Wat zijn de drijfveren van onze nieuwe Deltacommissaris Co Verdaas? Waarom maakte Martin Wijnen als Commandant Landstrijdkrachten bij het ministerie van Defensie de overstap naar Rijkswaterstaat? En hoe kijkt ILT Inspecteur-generaal Mattheus Wassenaar naar de toekomst? Eén ding kan ik alvast verklappen: ze vertellen alle drie dat de samenwerking met u onmisbaar is.

Over samenwerking draait het ook bij SKIA. En nee, dat is geen ski-club van IenW, maar de afkorting van onze nieuwe Strategische Kennis- en Innovatieagenda. Om onze ambities te realiseren heeft IenW steeds behoefte aan de nieuwste kennis. Deze agenda is dan ook één grote uitnodiging aan kennisinstellingen om met ons mee te denken en kennis te delen.

Een andere agenda waar mijn hart sneller van gaat kloppen, is de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie. Helaas zijn we als maritieme natie de afgelopen decennia een enorm deel van ons mondiale marktaandeel in de scheepsbouw kwijtgeraakt aan Azië. Van 45% procent in de jaren ’80 naar 4% nu. In tijden van geopolitieke spanningen is het niet wenselijk om afhankelijk te zijn van andere landen. En dus moeten we, zoals Gezant Kees van der Staaij het zo mooi zegt, ‘aan de bak’ met onze maritieme maakindustrie. Het kabinet en de maritieme sector slaan hiervoor de handen ineen.

Veel scheepvaart in dit nummer, want we besteden ook aandacht aan de historische vloot, ook wel de Bruine vloot genoemd. Een vloot die ter discussie staat na een aantal dodelijke ongelukken. Met de ILT en de sector zelf doen we er alles aan om de veiligheid voor de passagiers voorop te stellen.

De handen ineenslaan, dat doen we ook binnen IenW. Er is een hoofdlijnenakkoord en binnenkort als het goed is een nieuw kabinet. Dit magazine was al in de eindfase toen het akkoord er kwam, dus inhoudelijk kunnen we er nog niet op in gaan. Met de nieuwe bewindspersonen gaan we het akkoord omzetten in beleid, maar dat kan ook niet zonder u. Ik hoop dat ons magazine dit weer op een inspirerende manier laat zien.

Ik wens u veel leesplezier!

Jan Hendrik Dronkers
Secretaris-generaal ministerie van Infrastructuur en Waterstaat