Hoe krijgt het thuiswerken na corona een duurzame plek binnen de organisatie? Dat vroegen we Maarten van Beek, HR-directeur van ING, eind 2020, in editie 5 van dit e-zine. 16 maanden later is die vraag weer iets beter te beantwoorden. Met (ver)nieuwe(de) kantoren die zijn afgestemd op hybride werken en een mobiliteitskaart, stimuleert ING haar medewerkers om duurzaam te reizen en hybride te werken, juist nu de coronamaatregelen zijn opgeheven.

Op dit moment werken de meeste medewerkers van ING één à twee dagen per week op kantoor. 'Nu de coronamaatregelen niet meer gelden, neemt het aantal werknemers dat twee dagen komt, toe, maar voor de meeste is dat ook echt het maximum’, zegt Van Beek. ‘Veel grote meetings en internationale meetings zijn nog steeds online. Mensen komen naar kantoor voor overleggen en afspraken die digitaal lastiger zijn.'

Andere kantoorindeling

Hybride werken betekent ook dat de kantoren van ING op een andere manier worden gebruikt. 'We gaan ervan uit dat medewerkers die naar kantoor komen, niet de hele dag stilletjes aan een bureau zitten te werken. Je pakt met collega’s taken op die je online vanuit huis lastiger voor elkaar krijgt. En omdat digitale vergaderingen wat zakelijker zijn, heb je op kantoor wat meer behoefte aan brainstormsessies, creativiteit en bijpraatmomenten. Dat vraagt om een andere balans in de kantoorindeling.'

In een paar jaar tijd vernieuwt ING meerdere vestigingen, die samen het hoofkantoor vormen. Vlak voor corona werd een gloednieuw kantoor geopend, dat al heel goed was toegerust op een meer moderne, flexibele manier van werken. Van Beek: 'Het gebouw heeft een open, transparante uitstraling, met trappen die centraal in het samenkomen. Er is veel ruimte voor ontmoetingen, brainstormsessies en bijpraatmomenten. Inmiddels is ook een tweede vestiging opgeknapt. Door de gedragsverandering die werknemers in coronatijd hebben ondergaan, kon de architect een stapje verder gaan en er nóg meer een ontmoetingsplek van maken.'

Icoon gesprek

'De mobiliteitskaart moet het reisgedrag van onze medewerkers verduurzamen.'

Mobiliteitskaart en deelvervoer

Van de gedragsverandering die ING in coronatijd bij werknemers zag, probeert de organisatie gebruik te maken, in de omslag naar meer duurzame mobiliteit. 'We hebben de mobiliteitskaart ingevoerd, waarbij medewerkers de vrije keuze hebben met welk vervoersmiddel zij naar werk reizen. Dat kan de trein of de bus zijn, maar ook het delen van een fiets, auto of bakfiets is een mogelijkheid. Deelvervoer is, vooral in de grote stad, met weinig parkeerruimte, een mooie optie. In het weekend kunnen medewerkers bovendien, met de kaart met korting, gebruikmaken van het openbaar vervoer. De mobiliteitskaart gaat het reisgedrag van onze medewerkers verduurzamen.'

Van Beek ziet dat het werkt: er staan de helft minder auto’s in de parkeergarage en de rapportages tonen aan dat medewerkers starten met het gebruikmaken van deelvervoerplatforms. Het aantal werknemers dat gebruik maakt van de e-bike stijgt nog steeds, dankzij een fiscale regeling. 'Ik merk om mij heen dat veel mensen ervoor openstaan en dat is, ook met het oog op vitaliteit, een goede zaak. De dagen waarop je thuiswerkt, beweeg je doorgaans minder. Door fietsend naar werk te gaan, maak je dat weer een beetje goed.'

een icoon met thuiswerkelementen, een huis en laptop.

Vijf tips voor een duurzaam beleid rondom hybride werken

  • Verstrek aan elke medewerker een mobiliteitskaart, waarmee die zelf de keuze kan maken voor welk (duurzaam) vervoersmiddel hij/zij kiest.
  • Houd de goede gewoonten die je tijdens lockdowns zag ontstaan, in stand. Bij ons doen nog steeds veel mensen aan walking meetings: telefonisch werkoverleg tijdens een wandeling. De hele dag videobellen is fysiek en mentaal slecht voor je.
  • Pas je kantoor aan aan de behoeften die medewerkers op een kantoordag hebben: minder standaard werkplekken, meer ruimte voor ontmoeting en brainstormsessies.
  • Grijp het hybride werken aan om stappen te zetten op het gebied van duurzame mobiliteit en combineer het met vitaliteit: fietsen naar werk, worden je werknemers blij van én het lost mobiliteitsproblemen op.
  • Leg nadruk op flexibiliteit en work-life-balance. Ouders vinden het fijn om dánkzij het thuiswerken vaker hun kinderen naar school te kunnen brengen.