Foto Phil Nijhuis

In elke editie van JenV Magazine een column van de hand van een van onze partners over de passie voor het vak. Dit keer luitenant-generaal Hans Leijtens, Commandant Koninklijke Marechaussee.

"Ik voel me vereerd dat ik een bijdrage mag leveren aan deze serie columns over ‘passie’. In ons militaire vocabulaire hebben we het zelden over passie, maar noemen we het vaak anders: betrokkenheid, gedrevenheid, ‘ervoor gaan’, ‘can do’. Andere woorden, maar met dezelfde betekenis.

Ik denk dat het hebben van passie voor je werk en het daarmee leveren van je beste bijdrage aan de veiligheid van Nederland een basisvoorwaarde is voor elke medewerker van de Koninklijke Marechaussee. Alleen dan kunnen we elke dag waarmaken wat we beloven in ons motto: er staan als het erop aankomt. Dat kun je niet alleen maar organiseren. Daar zijn mensen voor nodig die dat al in hun genen hebben, doorleven en die uit zichzelf ‘aan’ staan.

Het meest recente voorbeeld daarvan zag ik, toen we als Koninklijke Marechaussee met aantal partners een team moesten formeren om in Oekraïne onderzoek te doen naar mogelijke oorlogsmisdaden. Met een voorbereidingstijd van slechts een aantal weken wisten we een team op de been te brengen dat naar Kiev ging om daar forensisch onderzoek te doen. In risicovolle omstandigheden, met veel onzekerheid over wat ze daar zouden aantreffen. Dat krijg je alleen voor elkaar met mensen die niet alleen wéten dat onze inzet daar nodig is, maar dat ook doorleven en voélen. En er dan voor gaan.

Het werk dat de mensen van de Koninklijke Marechaussee doen, komt heel dicht bij henzelf, net als bij veel andere organisaties in de frontlinie van de veiligheid. In talloze situaties in ons werk maken onze mensen individuele keuzes, met verstrekkende gevolgen. Dat zien we in elk van onze taken. Van grensbewaking tot het beveiligen van objecten en personen; en tot militaire missies. Wanneer ga ik in de achtervolging? Wie is een mogelijke bedreiging? Hoe moet ik ingrijpen? Het is werk waarin onze mensen opgeleid kunnen worden, voor een deel gevormd, maar waarbij het uiterst belangrijk is dat de wil om te doen wat nodig is al vanbinnen zit. Die passie is onmisbaar; alleen dan sta je er altijd als het erop aankomt.

Zo voel ik het ook bij mezelf. Ik kreeg door omstandigheden in 2019 de kans om voor de tweede keer commandant van de Koninklijke Marechaussee te worden. Een kans die ik met beide handen aangreep. Ik had na een aantal omzwervingen bij mezelf ontdekt dat mijn passie ligt bij het leidinggeven aan een organisatie die met zijn mensen en taken écht direct een verschil kan maken op het gebied van veiligheid. Daarmee kan ook ik zélf het meeste verschil maken, sta ook ik het meest in mijn kracht en kan ik het meest trots zijn op wat we met elkaar voor elkaar krijgen. Ik gun het iedereen om die passie ook te ontdekken."   ♦