Tekst Margreet Blaisse
Foto Marco Slot

Margreet Blaisse

In het SSR magazine afwisselend een column van onze leden van het College van Bestuur. In dit nummer vertelt Margreet Blaisse, rector bij SSR, over het belang van uitwisselingsprogramma’s.

Geen betere manier om scherp naar je werk te kijken dan een stap achteruit te doen. Of nog beter; opzij, over een grens heen. Door te kijken hoe collega’s het doen binnen je eigen organisatie, of bij een ander gerecht of parket. In Nederland, of verder weg in het buitenland.

Sinds ik bij SSR werk, spreek ik meer buitenlandse collega’s dan toen ik bij de rechtbank werkte. En dat is voor mij een enorme eye opener. Je hebt hetzelfde vak en veel is herkenbaar (dezelfde invloed van Europees en internationaal recht bijvoorbeeld), maar veel is ook net iets anders. En dat laat je scherper kijken, naar je eigen systeem en naar je eigen functioneren. Wat altijd de enige logische aanpak leek, blijkt dat helemaal niet te zijn. En wat voor ons vanzelfsprekend is, is dat elders niet. Een bezoek een paar jaar geleden aan Polen, maakte me bijvoorbeeld veel scherper bewust van hoe belangrijk de rechtsstaat is en hoe kwetsbaar.

Onlangs bezocht ik mijn collega van het Belgische opleidingsinstituut voor de rechterlijke organisatie. Die collega vertelde dat in België een internationale uitwisseling een verplicht onderdeel is van de opleiding tot rechter of officier. Al in een vroeg stadium kennismaken met vakgenoten in de Europese lidstaten vinden ze daar erg belangrijk.

In Nederland is zo’n uitwisseling geen verplicht onderdeel van de opleiding. Wel de verplichting ‘iets internationaals’ te doen (minimaal 4 dagen). Dat kan allerlei vormen aannemen; bijvoorbeeld een studiebezoek aan Straatsburg of Brussel, meedoen aan de Themis-competitie of een internationale uitwisseling. Ik zou het een goed idee vinden als een buitenlandse exchange of stage een regulier onderdeel wordt van het curriculum van iedere juridische professional.

SSR is lid van het European Judicial Training Network (EJTN), de organisatie waarbij alle gerechtelijke opleidingsinstituten van Europa zijn aangesloten. EJTN organiseert een groot aantal exchange programma’s, voor officieren en rechters en ook voor bestuurders. En sinds vorig jaar ook uitwisselingsprogramma’s speciaal voor de juridische ondersteuners. Dat is een hele goede ontwikkeling.  

In deze editie vind je interviews van gerechtsjuristen die hebben mee gedaan aan zo’n uitwisseling. Ik herken hun verhalen. Het zijn de ervaringen van iedereen die meedoet aan een exchange en zonder uitzondering verhalen over een verbreding van je blik. Juist door van verder weg te kijken, zie je beter wat dichtbij gebeurt.