2021 in een notendop
2021
Het KNMI publiceert nieuwe klimaatnormalen (1991-2020). Daaruit blijkt dat de gemiddelde temperatuur in Nederland twee keer zo snel stijgt als de wereldgemiddelde temperatuur.
Op zondag 7 februari is code rood van kracht voor sneeuwjacht in het hele land. Ook staat er een stevige oostenwind, hierdoor wordt de sneeuw voortgejaagd met als gevolg sneeuwduinen die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleverden. Vanwege de zeldzaamheid krijgt de weerssituatie de stormnaam Darcy.
In een verder koude lente wordt eind maart in het zuidoosten van het land plaatselijk zomerse maxima (25 °C of hoger) behaald.
KNMI’ers Pieternel Levelt en Geert Jan van Oldenborgh ontvangen koninklijke onderscheidingen. Levelt als waardering voor haar inzet voor de satellietinstrumenten OMI en TROPOMI. Van Oldenborgh voor zijn grote bijdrage aan de klimaatwetenschap.
Het is drie maanden op rij kouder dan normaal en dat is niet meer voorgekomen sinds mei 2013. Vooral de combinatie van een koude april en (zeer) koude mei is vrij uitzonderlijk.
Aan KNMI’er Karin van der Wiel is de EMS Young Scientist Award 2021 toegekend door de European Meteorological Society (EMS). Van der Wiel krijgt deze award voor haar onderzoek en in het bijzonder voor een artikel over meteorologische situaties waarbij weinig groene, hernieuwbare energie kan worden opgewekt.
De kans op en de intensiteit van zware regenval zoals op 13 en 14 juli dat voor hevige overstromingen zorgde is door klimaatverandering groter. Het KNMI heeft deze attributiestudie samen met een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution (WWA) gedaan.
Dat de mens het klimaat beïnvloedt is een vaststaand feit en de 1,5 °C-grens wordt 10 jaar eerder bereikt dan verwacht. Dit meldt het IPCC. Het KNMI heeft een leidende rol in de Nederlandse inbreng voor het rapport van het VN-klimaatpanel.
Deze eeuw waren alleen de septembermaanden van 2006 en 2016 warmer dan dit jaar. De maand kent dan ook 22 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), tegen 12 normaal.
Het KNMI presenteert het Klimaatsignaal’21, een rapport dat duidt hoe het klimaat in Nederland steeds sneller verandert. De inhoud is gebaseerd op KNMI-onderzoek op het effect van klimaatverandering in Nederland en het IPCC-rapport van augustus.
Bij het Groningese Garrelsweer wordt een aardbeving met een magnitude van 3,2 op de schaal van Richter gemeten. De beving werd gevoeld in de wijde omtrek, tot in de stad Groningen.
Het jaar eindigt met twee gezichten. Tijdens de kerstdagen komt de temperatuur gemiddeld niet boven nul en op 31 december stijgt de temperatuur in De Bilt tot 14,4 °C.