Op Instagram deelt het KNMI regelmatig beelden van wat het Nederlandse satellietinstrument Tropomi ziet vanuit de ruimte. Tropomi meet wereldwijd en nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI. 

Tropomi doet 100 minuten over een baan om de aarde en brengt op 824 kilometer hoogte de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart. Slimme algoritmes combineren deze metingen met andere gegevens en leiden zo bijvoorbeeld af waar vervuiling vandaan komt. 

Zo laat het volgende beeld van 24 februari een pluim van stikstofdioxide (NO2) zien die van Parijs tot aan Zeeland rijkt. Het laat zien dat luchtvervuiling niet stopt bij landgrenzen.

De vulkaanuitbarsting op La Palma werd ook nauwlettend in de gaten gehouden. De Cumbre Vieja spuwde voor langere tijd zwaveldioxide (SO2) dat op 19 oktober helemaal tot aan Nederland waaide op zo’n 3 km hoogte.

Tropomi merkt ook andere bijzondere momenten op. In augustus vond in de Grote Oceaan een vulkaanuitbarsting plaats. Later bleek dat daarbij een nieuw eiland was ontstaan. Tropomi heeft de ‘geboorte’ ervan vastgelegd.

Amerikaanse onderscheiding voor OMI team

Aan KNMI’er Pieternel Levelt en haar internationale team is 10 januari een special award toegekend door de American Meteorological Society (AMS) voor hun succesvolle OMI-satellietproject, de voorloper van Tropomi. De AMS erkent jaarlijks met hun onderscheidingen uitmuntende personen en organisaties op het gebied van onderzoek naar weer, water en klimaat.

De award is uitgereikt aan het OMI-team voor de internationale samenwerking die heeft geleid tot innovatieve satellietwaarnemingen die van groot belang zijn voor onderzoek naar de luchtkwaliteit en toepassingen in de volksgezondheid. Pieternel Levelt is wetenschappelijk leider van het OMI-project.

OMI is een Nederlands satellietinstrument dat sinds 2004 aan boord van de Aura-satelliet van NASA in een baan om de aarde draait en metingen doet van de samenstelling van de wereldwijde atmosfeer.  Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding en is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en de ontwikkeling van dataproducten.

Een deel van het OMI-team bij de lancering van de Aura-satelliet in 2004, tweede van rechts(onder) Pieternel Levelt.