2022 in een notendop
2022
Storm Corrie zorgt voor (zeer) zware windstoten in Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer. Hiervoor wordt code oranje uitgegeven. De storm is vernoemd naar Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964.
Hoe zorgen we ervoor dat professionals gegevens over klimaatverandering juist interpreteren en deze informatie vertalen naar een duidelijke boodschap voor het brede publiek? Die vragen staan centraal in het nieuw opgerichte lectoraat klimaatgeletterdheid, een initiatief van het KNMI en de Hogeschool van Amsterdam.
Met gemiddeld 250 uren zon over land is maart met grote afstand de meest zonnige maart sinds het begin van de metingen. Daarnaast is het extreem droog met gemiddeld 14 mm tegen 53 mm normaal. Op de meeste plaatsen blijft het op minstens 26 dagen droog.
Het KNMI zet vier volautomatische meetboeien uit in de Caribische Zee. Deze boeien zijn onderdeel van het wereldwijde Argo-programma, waarin wetenschappers samenwerken aan het monitoren van de oceanen. De verzamelde meetgegevens over temperatuur, zoutgehalte en waterdruk zijn essentieel voor het onderzoek naar klimaatverandering.
De overheid heeft het KNMI de opdracht gegeven om een ruimteweer-alarmeringsservice op te zetten: het zogenoemde ruimteweeralarm. Het KNMI brengt hiervoor effecten en gevaren van ruimteweer in kaart. We monitoren de situatie in de ruimte en vergroten het bewustzijn bij vitale sectoren over de mogelijke effecten. Eerder in het jaar droeg een geomagnetische storm bij aan het verlies van tientallen satellieten.
In De staat van ons klimaat geeft het KNMI een samenvatting van het Nederlandse weer in 2021 in tijden van klimaatverandering. Het laat zien hoe het weer en klimaat bij ons samenhangt met klimaat(verandering) in Europa en wereldwijd.
Op 19 juli werd 39,5°C gemeten in Maastricht. Meestal worden records met een kleine marge verbroken - zoals deze dag in Wijk aan Zee en Den Helder - maar soms worden ze echt verpletterd. Zoiets gebeurt niet ieder jaar, maar de kans op dergelijke uitschieters neemt toe zolang de aarde versneld opwarmt.
In Rotterdam start een meetcampagne voor de stedelijke uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling in de regio Rotterdam. Dit gebeurt onder andere met speciale fietsen met meetapparatuur, meetvliegtuigen en meetinstrumenten die luchtstromingen in de stad in kaart brengen.
Het neerslagtekort in het zomerhalfjaar bereikte een maximale waarde van 318 mm, twee keer zoveel als normaal. Niet eerder deze eeuw was Nederland zo droog als dit jaar. Er viel weinig neerslag, maar er was vooral veel verdamping door het zonnige weer. Het maximaal neerslagtekort is de afgelopen decennia toegenomen en neemt de komende jaren naar verwachting verder toe.
ESA gaat twee nieuwe satellieten bouwen. Het KNMI is betrokken bij de wetenschappelijke ontwikkeling. Harmony is de eerste satellietmissie die kleinschalige beweging van wolken gaat meten. Ook zullen de satellieten gletsjers, vulkanen, ijskappen, wind, golven, stroming en temperatuur op zee in ongekend detail gaan meten.
KNMI-klimaatwetenschapper Rob van Dorland maakt deel uit van de Nederlandse delegatie bij de klimaattop COP27 in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Hij vertegenwoordigt daar de wetenschappelijke inzichten.
Op 13 december 2022 is de eerste van een reeks nieuwe weer- en klimaatsatellieten gelanceerd. De instrumenten aan boord van deze satelliet leveren vanaf 2024 elke tien minuten weerbeelden van Europa en Afrika. De satelliet geeft een nauwkeuriger beeld van het weer en ziet ook waar het onweert. Het KNMI gaat deze nieuwe beelden gebruiken om beter en meer plaatselijk te kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld onweer.