Dit artikel hoort bij: KNMI Jaaroverzicht 2022

Extreem warm, zonnig en droog

Het jaar 2022 was met een gemiddelde temperatuur van 11,6 °C het op twee na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1901. Normaal is de gemiddelde temperatuur 10,5 °C. De laagste temperatuur, -10,6 °C, werd op 13 december in Eelde gemeten en de hoogste temperatuur, 39,5 °C, werd op 19 juli in Beek gemeten. Alleen in april, september en december lag de gemiddelde temperatuur iets onder normaal.

Met landelijk gemiddeld 2233 uur zon was 2022 het zonnigste jaar sinds het begin van de waarnemingen. Normaal is 1774 uur. Alle maanden, behalve januari, waren zonniger dan normaal. In oktober werd het oude record al bereikt. Aan de kust was het het zonnigst: in De Kooy scheen de zon 2403 uur, 515 uur meer dan normaal.

Met landelijk gemiddeld ongeveer 729 millimeter (normaal: 795 millimeter) was 2022 droog, vooral in het oosten. Niet eerder deze eeuw was het zo droog als in 2022. Het droogste KNMI-station was Hupsel, daar viel maar 593 mm, dat is ongeveer 180 mm minder dan normaal. Terschelling was het natste station met 856 mm, ruim 50 mm meer dan normaal.. Een laagje sneeuw van 2-5 centimeter lag er in veel plaatsen op 31 maart en 1 april. Op 5 december lag in de Limburgse heuvels circa 5 cm sneeuw. De droogte was ook deze zomer weer significant. Op 5 september was het landelijk neerslagtekort opgelopen naar 318 mm, nog nooit eerder was het neerslagtekort op één dag zo groot. Ondanks een natte september was het landelijk gemiddeld neerslagtekort eind september nog ruim 220 mm.

De wintermaanden waren zacht en werden gekenmerkt door vier stormen. De eerste storm, Corrie, was op 31 januari. In februari kregen we te maken met de "drielingstorm" bestaande uit Dudley, Eunice en Franklin.

Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 3,9 °C was de winter zeer zacht. December was zacht, januari verliep zeer zacht en in februari raakte de winter nog verder uit beeld met 6,8 °C tegen 3,9 °C normaal.

De lente was gemiddeld vrij zacht, vooral maart en april met respectievelijk een gemiddelde temperatuur van 7,3 °C tegen normaal 6,5 °C en 14,0 °C tegen normaal 13,4 °C. April was daarentegen vrij koel met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen normaal 9,8 °C.

In de nacht van 31 maart op 1 april viel er nog sneeuw in grote delen van het land bij temperaturen rond of iets onder nul. Tien dagen later werd het droog en zonnig. Op 12 april werd met 20,6 °C de eerste warme dag van de lente geregistreerd.

Met landelijk gemiddeld 135 mm neerslag tegen normaal 224 mm was de zomer zeer droog. Juli en augustus waren met beide gemiddeld maar 23 mm neerslag zeer droge maanden. Eind augustus was het landelijk neerslagtekort opgelopen naar ongeveer 300 mm. Normaal is dat ruim 100 mm.

Deze zomer was de op twee na warmste zomer sinds 1901, met een gemiddelde temperatuur van 18,6 °C tegen 17,5 °C normaal. Alleen 2018 (18,9 °C) en 2003 (18,7 °C) waren nog warmer. Het was ook een van de zonnigste zomers sinds het begin van de metingen.

Ook de herfst was zeer zonnig. Al eind oktober had de zon in De Bilt meer uren geschenen dan in het gehele vorige recordjaar 2018. Met een zeer zonnige november erbij is dat record ondertussen ruimschoots verbroken en is 2022 het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen.

De herfst was zacht met een gemiddelde temperatuur van 12,1°C tegen een langjarig gemiddelde van 10,9°C. Oktober kende vooral een uitzonderlijk zacht einde met landinwaarts 4 á 5 warme dagen (20°C of meer) op een rij. 28 oktober werd het in Eindhoven nog 24,6°C.