De weerkamer van het KNMI staat 24/7 paraat om Nederland te waarschuwen als er gevaarlijk weer dreigt. Hierdoor kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De uitgangspunten van onze waarschuwingen zijn de impact van extreem weer en de gevolgen voor de samenleving op de weg, het water en in de straat.

Bij code oranje bestaat een grote kans (60% of meer) op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. In een dergelijk geval is het advies om risico's te beperken door alert te zijn en voorzorgmaatregelen te nemen passend bij de verwachte weerssituatie. Bij code rood, ook wel weeralarm genoemd, wordt verwacht dat het extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.

In 2023 hebben we acht keer code oranje uitgegeven en eenmaal code rood.

Uitgegeven weerwaarschuwingen voor Nederland

In 2023 hebben we acht keer code oranje uitgegeven en eenmaal code rood. De waarschuwingen werden uitgegeven voor gladheid door ijzel of sneeuw, onweersbuien, regen en windstoten. Voor storm Poly op 5 juli hebben we code rood (weeralarm) uitgegeven en voor storm Ciarán op 2 november code oranje. 

Over het algemeen waren Nederlanders positief over de timing van de waarschuwingen.

Weerwaarschuwingen goed gewaardeerd

Uit de flitspeilingen die we afgelopen jaar hebben uitgevoerd na afloop van een code oranje of rood blijkt dat onze weerwaarschuwingen goed gewaardeerd worden. Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen de codes passend vond bij de weersomstandigheden en driekwart van de mensen wist wanneer er een waarschuwing is afgegeven in de eigen provincie. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vond het tenminste in enige mate belangrijk om op de hoogte te zijn van weerwaarschuwingen.

Over het algemeen waren Nederlanders positief over de timing van de waarschuwingen. De meeste mensen vonden in 2023 dat de weerwaarschuwingen op het goede moment werd afgegeven. Voor driekwart van de mensen was de tijdsperiode van de waarschuwingen (heel) duidelijk. Bij code rood voor storm Poly op 5 juli 2023 vond men de tijdsperiode van de waarschuwing duidelijker dan bij de andere codes.