Programma Rechtmatige Zorg

Samen met de zorgsector dringt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) fouten en fraude bij betalingen in de zorg verder terug. Daartoe hebben we in nauw overleg met zorgaanbieders, zorgverzekeraars, handhavers en patiënten en cliënten het programma Rechtmatige Zorg opgesteld. Met ruim twintig nieuwe activiteiten op het gebied van samenwerking, preventie, controle en handhaving werken alle betrokken partijen samen aan een versterking van de solidariteit en het vertrouwen in de zorg.

Wat is rechtmatige zorg?

Met het programma Rechtmatige Zorg bevorderen we correcte betalingen in de zorg. Dat doen we door onrechtmatigheden bij betalingen zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden. Maar wat bedoelen we met onrechtmatigheden en hoe ontstaan ze? De praktijk leert ons dat onrechtmatigheden veelal voorkomen doordat er fouten worden gemaakt. Dat komt bijvoorbeeld omdat regels complex zijn of omdat mensen zich vergissen. Maar het komt ook voor dat personen opzettelijk in strijd handelen met wet- en regelgeving. Om op die manier bijvoorbeeld (meer) geld te verdienen.

Bij de inzet op rechtmatige zorg maken we daarom onderscheid tussen het aanpakken van:

  • Fouten, waarbij regels als gevolg van onduidelijkheid of vergissingen onbedoeld worden overtreden.
  • Fraude, waarbij opzettelijk en doelbewust in strijd met de regels wordt gehandeld met het oog op eigen of andermans (financieel) gewin.

Waarom dit programma?

Elke euro in de zorg moet correct worden besteed. Dat is de ambitie van alle partijen die aan het programma Rechtmatige Zorg bijdragen. De samenleving mag dat ook verwachten. Fouten en fraude bij betalingen in de zorg kosten de samenleving geld. Ze schaden het vertrouwen in zorgaanbieders en ondermijnen de solidariteit in de zorg. Daarom investeren we in een integrale en zorgbrede aanpak van fouten en fraude. Samen kijken we naar de mogelijkheden om regels eenvoudiger te maken, onrechtmatigheden eerder te signaleren en te corrigeren, en fraudeurs sneller op te sporen en passend te bestraffen. 

Aansluiten bij goede initiatieven

Met onze aanpak sluiten we aan bij de goede initiatieven die er al zijn. Met acties gericht op correct declareren en het stimuleren van integriteit in de zorgsector zijn al een aantal goede stappen gezet om fouten in betalingen te voorkomen en fraudeurs aan te pakken. Deze initiatieven geven we ruimte en vertrouwen. We ondersteunen deze initiatieven waar mogelijk en bieden ze een podium als goed voorbeeld. Wanneer er meer inzet nodig is, gaan we daar samen met de sector mee aan de slag. De verschillende betrokken partijen spelen daarbij een onmisbare rol. De komende tijd starten we gezamenlijk met ruim twintig nieuwe maatregelen. Dat doen we op het vlak van: samenwerking, preventie, controle, en handhaving. Bij de beschrijving van deze thema’s leest u welke maatregelen door welke partijen worden ingezet.

Plan Rechtmatige Zorg 2015-2018

Op 27 maart 2015 is het plan 'Rechtmatige Zorg: aanpak van fouten en fraude in de zorg 2015 - 2018' aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit magazine geeft de hoofdlijnen weer van het officiële plan.