Afstemmen, kennis ontwikkelen en kennis overdragen
Bij het tegengaan van fouten en fraude bij betalingen in de zorg zijn veel verschillende partijen betrokken. Samen met deze partijen investeren we in goede samenwerkingsvormen, kennisontwikkeling en kennisdeling.
Welke goede ontwikkelingen zijn er?
- Zorgverzekeraars, CIZ, NZa, FIOD, I-SZW, IGZ, Belastingdienst, het OM en VWS hebben in februari 2013 afgesproken dat zij beter gaan samenwerken bij de aanpak van fraude en bij het werken aan een integere zorgsector. Dit is vastgelegd in een convenant, dat in maart 2015 opnieuw voor twee jaar is verlengd.
- NZa en I-SZW rapporteren (half)jaarlijks aan VWS hoe het gaat met het toezicht op en de opsporing van fraude. Zowel ten aanzien van lopende als ook afgeronde onderzoeken. VWS neemt deze bevindingen mee in de ontwikkeling en aanscherping van wet- en regelgeving en daaraan ondersteunend beleid.
Wat is er nog nodig?
Partijen weten elkaar steeds beter te vinden bij de aanpak van fouten en fraude, maar hun inzet kan nog beter op elkaar worden afgestemd. Soms ontbreekt een gezamenlijke coördinatie of wordt kennis nog niet actief gedeeld. Dat heeft vaak te maken met onvoldoende kennis van elkaars werkwijze of verschillen in cultuur of taal.
Met het programma Rechtmatige Zorg werken we verder aan een actievere samenwerking. We verduidelijken de rolverdeling tussen partijen in de keten en de aansluiting in hun werkzaamheden. Partijen gaan elkaar beter informeren over hun inzet en bevindingen. Ook trekken ze vaker gezamenlijk op bij hun aanpak. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in kennisontwikkeling en kennisdeling in de keten. In sommige gevallen is de rolverdeling tussen partijen door stelsel- en systeemwijzigingen veranderd. Zo zijn gemeenten met ingang van dit jaar verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo 2015 en de Jeugdwet, en daarmee ook voor de aanpak van onrechtmatigheden op dit vlak. Om gemeenten te helpen bij deze nieuwe taken worden ze ondersteund bij het verkrijgen van meer kennis over rechtmatigheid en het organiseren van de aanpak van fraude.
In totaal versterken we met zes maatregelen op drie vlakken de samenwerking bij het voorkomen en bestrijden van fouten en fraude:
A. Aansluiting rollen en aanpak
I. Een betere afhandeling van signalen
Zorgverzekeraars, toezichthouders, opsporingsdiensten en het OM bekijken hoe zij de afhandeling, uitwisseling en opvolging van signalen van mogelijke onregelmatigheden samen gaan organiseren. Hiervoor is een werkgroep onder regie van VWS opgezet. Deze werkgroep onderzoekt of een centraal meldpunt voor fraudesignalen in de zorg meerwaarde heeft. Patiënten en cliënten kunnen daar dan ook vermoedens van fraude melden.
II. Thematische samenwerking
Zorgverzekeraars willen hun krachten bundelen door jaarlijks samen te bepalen waarop extra gecontroleerd gaat worden. Hiervoor ontwikkelen zij met Zorgverzekeraars Nederland een werkwijze waarop deze aandachtspunten op basis van risicoanalyses kunnen worden geselecteerd. Uiterlijk in het derde kwartaal van 2015 wordt een selectie gemaakt en wordt bepaald welke stappen de zorgverzekeraars gezamenlijk gaan zetten op het terrein van preventie, controle, onderzoek en communicatie.
B. Kennisontwikkeling en kennisdeling
I. Een kennisagenda Rechtmatige Zorg
Mede naar aanleiding van de aanbevelingen in het door de NZa uitgevoerde onderzoek naar kwetsbaarheden en onregelmatigheden in de zorg stellen wij een gezamenlijke kennisagenda op. In de kennisagenda is aandacht voor het verzamelen, het genereren en het uitwisselen van kennis over rechtmatige zorg voor de komende jaren.
II. Een jaarlijks congres over rechtmatige zorg
Tijdens een jaarlijks congres Rechtmatige Zorg delen betrokken partijen kennis en kunde over de aanpak van fouten en fraude in de zorg met elkaar. Het eerste congres Rechtmatige Zorg vindt plaats op 1 oktober 2015.
C. Ondersteuning van gemeenten
I. Kennis over zorgfraude delen met gemeenten
Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunen we gemeenten bij het verkrijgen van meer kennis over rechtmatigheid in de zorg en het organiseren van de aanpak van zorgfraude. We inventariseren hiervoor de behoeften van gemeenten om dit voor elkaar te krijgen. Daarbij kijken we hoe de ondersteuning zo doelmatig mogelijk kan worden geleverd.
II. Een pilot over gemeentelijke fraudeaanpak
De gemeente Gorinchem is dit voorjaar, samen met een aantal buurgemeenten, begonnen met de pilot 'aanpak fraude gemeentelijk sociaal domein'. Deze is gericht op het organiseren van een fraudebestendige Wmo 2015 en Jeugdwet. Doel van deze pilot is randvoorwaarden te definiëren voor een effectieve aanpak. De pilot wordt samen met deskundige partners uitgevoerd. Samen met de betrokken gemeenten en de VNG kijken we hoe de resultaten van de pilot landelijk kunnen worden uitgerold.