Investeren in samenwerking, preventie, controle en handhaving

Met het programma Rechtmatige Zorg werken we aan een integrale aanpak van fouten en fraude in de zorg. Onrechtmatigheden pakken we zowel op het vlak van preventie, controle als handhaving aan. In nauwe samenwerking met alle betrokken partijen en overal in de zorg.

Een integrale aanpak

Met het programma Rechtmatige Zorg investeren we samen met betrokken partijen in de aanpak van fouten en fraude. Dan doen we zorgbreed en op alle fronten. Van de preventie van onrechtmatigheden door duidelijke wet- en regelgeving, via een goede controle op mogelijke fouten en fraude door afstemming bij controles, tot een effectieve inzet van handhaving door intensief en gezamenlijk onderzoek bij overtredingen. Goede samenwerking en informatiedeling staan centraal in het programma. Dat geldt voor onderdelen die elkaar opvolgen. Zoals een goede overdracht van signalen en informatie naar handhavingspartijen als er vermoedens van fraude ontstaan bij controles door zorgverzekeraars. Maar ook in de terugkoppeling van bevindingen naar eerdere onderdelen. Als zich onrechtmatigheden bij controle en handhaving voordoen dan dienen die uiteindelijk bijvoorbeeld ook te leiden tot scherpere aandacht voor risico’s in wet- en regelgeving bij preventie.

Infographic over de samenhang tussen thema’s in het programma Rechtmatige zorg. De informatie in de infographic is verwerkt op deze pagina.
Met het programma Rechtmatige Zorg werken betrokken partijen samen aan het versterken van de aanpak van fouten en fraude. Dan doen zij op het vlak van preventie, controle en handhaving. Een goede samenwerking staat hierbij centraal.

In de volgende artikelen leest u welke activiteiten betrokken partijen inzetten om de samenwerking, preventie, controle en handhaving bij de aanpak van fouten en fraude te versterken.