Tekst Maarleen Aarden – Heikamp
Foto René Verleg

Trainee Zina al Jibouri (25) is blij met de plek waar ze werkt. “Ik kan vanuit deze positie een bijdrage leveren aan de maatschappij.” Zina houdt zich bezig met ‘duurzame ict’ en is van mening dat technologie helpt om iets te verbeteren voor mensen. “De mogelijkheden worden vergroot. Maar ik besef steeds meer dat we ‘de menselijke maat’ niet uit het oog moeten verliezen. Ons werk raakt de levens van mensen.”

#1 Podcast met Nennie

Podcast over Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence) in de zorg, met als deelnemer VWS’er Annemieke Nennie, de programmamanager van het programma ‘Waardevolle kunstmatige intelligentie voor gezondheid’. Natuurlijk voor mij als rijkstrainee heel waardevol om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in ons interessante werkgebied en hoe we daar als overheid een bijdrage aan kunnen leveren.

Beluister de podcast

Podcast over de waarde Artificiële intelligentie (AI) voor gezondheid

#2 Dataverbruik overheid

Veel is geschreven en gezegd over de val van het kabinet en de Toeslagenaffaire. Die artikelen heeft iedereen denk ik wel gelezen. Maar dit opiniestuk verscheen ook in die week. Het gaat over dataverbruik bij de overheid. Ik vraag me vaak af wat de achtergrond is bij het nieuws en lees dan ook graag dit soort artikelen.

Lees het artikel

Artikel over de rechtsbescherming verdwijnt voor onze ogen

#3 Docu over ongelijke kansen onderwijs

Via via hoorde ik over deze NPO-documentaire over ongelijke kansen in het onderwijs. Het doet me wel iets om dit te zien. Nu besef ik dat ik in een bubbel heb geleefd. Ik heb een zorgeloze jeugd gehad, waarin veel dingen vanzelfsprekend waren. Ik schrok bij het zien van deze film van de armoede en van de druk die kinderen op zo’n jonge leeftijd ervaren. Ik had daar nog nooit zo over nagedacht.

Bekijk de documentaire 

Docuserie klassen

#4 Waar is de Brexit?

Een ludiek artikel over Brexitcontroles aan de grens. Dit viel me op omdat Brexit een beetje verdwenen is uit het nieuws door de huidige omstandigheden, maar natuurlijk nog steeds heel actueel is.

Lees het artikel 

Een ludiek artikel over Brexitcontroles aan de grens

#5 Stille depressies bij mannen

Ik lees momenteel het boek ‘I don’t want to talk about it’. Het gaat over ‘stille’ depressies bij mannen. In de ict-wereld werken veel mannen en als vrouw heb ik het daar prima hoor, maar het valt me op dat zaken soms anders benaderd worden. Ik lees nu dat vrouwen op een andere manier met emoties omgaan en dat dat iets is dat vanuit onze jeugd meegegeven wordt.  Heel zwart-wit: meisjes worden makkelijker getroost en moeten jongens flinker zijn. Dit maakt ook dat gevoelens anders geuit worden in de rest van ons leven: mannen praten over dingen en vrouwen over wat voor gevoel er speelt. In het boek staan allerlei, soms herkenbare, anekdotes waar altijd iets achter zit: boeiend om te lezen! 

Lees het boek 

Artikel over stille depressies bij mannen