Tekst Denise Hilhorst
Foto Jip Stam

Achteraf gezien had Sebastiaan de Groot (28) misschien wel automonteur willen worden, zo veel plezier heeft hij in het sleutelen aan zijn Citroën BX. Gelukkig heeft zijn werk als beleidsmedewerker er ook wel wat van weg. Zijn grote droom? Ooit met de BX door China tuffen.

Portretfoto van Sebastiaan de Groot
Sebastiaan de Groot (28), beleidsmedewerker Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie

Waarom de Citroën BX als place to be?

“Nou kijk, dat is natuurlijk eigenlijk geen vraag hè.”

Want?

“Citroën heeft de DS gemaakt, dat is de mooiste auto ooit gemaakt. Maar dat vinden zo veel mensen, dat je zelfs voor een wrak, waar nog geen stoel in zit, tienduizend euro betaalt. Na de DS heeft Citroën de BX gemaakt. Daarvan rijden er nog zo’n 900 rond in Nederland. In de BX zitten veel verborgen schoonheden, zoals een zwevend stuur, en hij is vanuit geen enkele hoek gezien hetzelfde.  Dan weer lijkt het een klein doosje, maar als je ergens anders staat, is het net een limousine. Het meest bijzonder is het speciale veersysteem. Als je over een verkeersdrempel rijdt, trekken de wielen zich als het ware in, en daarna weer uit, en de auto blijft gewoon recht.”

Dus jij knalt door de woonwijken heen?

“Nee hoor, helemaal niet. Maar het is wel leuk om met je visite een keertje op een afgelegen weg hard over zo’n drempel te rijden. Mensen schrikken zich kapot als je niet afremt, maar hij zoeft er gewoon overheen. Het is echt de lekkerste auto waar je tegenwoordig nog in kunt rijden.”

Reed je er meteen in weg?

“Nee, maar dat was ook niet de bedoeling. Een goede vriend van me had al eerder een Citroën BX gekocht, die we samen helemaal hebben opgeknapt. Daar hadden we zo veel plezier aan dat we daarna samen deze auto hebben gekocht. Met als doel om hem op te knappen en aan een liefhebber te verkopen, zodat er weer een BX rondrijdt. Hij was maar driehonderd euro, dus dan kun je ongeveer raden wat de staat was.”

Je vindt sleutelen leuk?

“Ja! Achteraf gezien had ik misschien wel automonteur willen worden. Je bent met een theoretische zoektocht bezig, terwijl je probeert in de praktijk iets op te lossen. Maar hetzelfde principe vind ik terug in mijn huidige werk, dus ik snap wel dat ik dat ook heel leuk vind.”  

Sebastian de Groot onder de motorkap van zijn citroen BX

Wat doe je voor werk?

“Ik werk bij de directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie in het team Alcohol en het team Tabak. Ik richt me op onderwerpen die met jongeren en scholen te maken hebben, zoals de naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop en rookvrije schoolterreinen. Mijn belangrijkste taak is het bewaken van de voortgang van de afspraken die we hebben gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord. Bijvoorbeeld door een subsidie te verstrekken of onderzoek te laten uitvoeren.”

Wat spreekt je aan in je werk?

“Preventie vind ik interessant. Hoe ga je verantwoord met elkaar om, hoe moet je dat regelen? Ik geloof erin dat je met elkaar in veel vrijheid keuzes moet kunnen maken in het leven, maar dat je wel een soort vangrails moet hebben. Als je bijvoorbeeld weet dat er nog altijd elke dag 75 jongeren starten met roken, is het goed om ook veel tegenmacht te bieden aan de tabaksindustrie.”

Wat heb je gestudeerd?

“Ik heb een bachelor politicologie en een master bestuurskunde afgerond.  En ik heb een brede interesse voor China, vandaar dat ik een halve bachelor en halve master Chinees heb gedaan; alleen de vakken die ik interessant vond.”

Waarom China?

“In het derde jaar van mijn bachelor politicologie ben ik twee weken op studiereis geweest naar China. Ik vond het fascinerend om te zien hoe de Chinezen het spirituele en het technologische zo moeiteloos met elkaar verbinden. Je hebt daar gewoon apps waar je gebedjes mee kunt versturen. En ook dat massale, dat mensen bereid zijn hun individuele belang op te offeren voor het grotere geheel. Ik wilde daar meer van begrijpen en daar moet je de taal voor kennen. Nu spreek ik het aardig en ben ik nog een keer naar China geweest.”

Wil je nog vaker naar China?

“Absoluut. Over een jaar of tien, twintig zou ik er graag een tijdje willen wonen en werken. Ik wil me eerst verder ontwikkelen in mijn huidige werk, ik werk hier pas een paar maanden. Als je een volgende stap zet, moet je ook iets kunnen brengen vind ik.”

En op vakantie?

“Ooit in mijn leven zou ik graag met een Citroën BX een rit door een deel van China maken. China is prachtig en heeft een heel afwisselend landschap. En ik zie mezelf al staan voor de Verboden Stad met die BX. Dat zou natuurlijk de foto van mijn leven zijn. De BX heeft in China nooit echt voet aan de grond gekregen, dus dan rijd je daar rond in een unieke auto. Dat trekt in Nederland al bekijks, laat staan daar. Dat zou super gaaf zijn, zeker nu ik ook wat makkelijker contact met de Chinezen kan maken. Maar voor nu wil ik eerst heel graag een huisje kopen met mijn vriendin. En dan ga ik daarna eens dat soort gekke dingen doen.”

Sebastiaan de Groot met vieze, automonteur, handen