Tekst Douwe Anne Verbrugge
Foto Edwin Walvisch

Klaas Beniers (43) is directeur bij de directie Zorgverzekeringen. De econoom startte vorig jaar maart bij VWS. Risk is het favoriete bordspel van de voetballer die Feyenoord-fan is. “Tja, dan weet je dat winst niet altijd voor het oprapen ligt.”

Jouw achternaam, spreek je die uit op z’n Frans of op z’n Nederlands?

“Gewoon op z’n Nederlands. Ik kom uit het Overijsselse Ommen waar ik tot mijn 18e heb gewoond. Daar wonen meer Beniers. Waarschijnlijk zijn we afstammelingen van de Franse Hugenoten die in de 18e eeuw vanwege hun geloof naar Nederland vluchtten. Maar ik heb er nooit onderzoek naar gedaan.”

Bevalt het leidinggeven aan de medewerkers van de directie Z?

“Zeer zeker, al is het wel vreemd dat ik sinds maart vorig jaar manager ben op deze directie. Precies toen de eerste lockdown van start ging. Hiervoor werkte ik veertien jaar bij SZW, dus ik kende de medewerkers van Z niet. In de zomer hebben we in verschillende parken kennismakingsborrels gehouden, dat was leuk en nuttig. Bij SZW was ik de laatste 4,5 jaar hoofd van de afdeling Pensioenbeleid.”

Lijk je meer op je vader of op je moeder?

“Toch wel op mijn vader. Mijn moeder was meer op zichzelf. Terwijl mijn vader, net als ik, ondernemend was. En we vinden – of vonden, mijn vader is overleden – het allebei leuk en belangrijk om ons in te zetten voor ‘de gemeenschap’. Zo was mijn vader in Ommen betrokken bij de kerk en de handelsvereniging. Die ‘drive’ zie ik weer terug bij onze zoon van 12. Trouwens; ook qua uiterlijk lijken we alle drie op elkaar.”

Je staat op de foto met het bordspel Risk, ga je altijd en overal vol voor de winst?

“Ik ben minder fanatiek dan vroeger, toen ik met vrienden avondenlang zat te Risken. Toen wilde ik echt winnen. Net als bij het voetbal. Niet dat ik een megatalent was, maar je hoopte als Ommenaar toch dat de scout van PEC Zwolle je ontdekte. Het is anders gelopen, haha. Nu we in coronatijd thuis zijn met de kinderen - we hebben ook twee dochters van 10 en 6 - zijn we weer bordspelen als Risk gaan spelen. Het is een tactisch spel: verdeel en heers. Of ik dat als leidinggevende ook doe? Niet echt. Het geeft mij meer plezier als de medewerkers het werk doen waar ze goed in zijn en waar ze voldoening uit halen.”

Check je aan het einde van ieder jaar of jouw zorgverzekering nog passend is en misschien goedkoper kan?

“Eerlijk gezegd ben ik nog nooit overgestapt. Wat dat betreft ben ik een beetje lui. Ik vind het veel boeiender om het stelsel van ziektekostenverzekeringen goed op orde te hebben, zodat de zorg beter en doelmatiger wordt. Daar haal ik mijn motivatie uit.