Tekst Magda de Vetten
Foto Hans Roggen Illustratie: Marco Faasen

Ze staan te trappelen van ongeduld om hun leeftijdsgenoten te verrassen met interessante en gezellige activiteiten: de nieuwe bestuursleden van JongVWS. Wat zijn hun plannen? Drie van hen aan het woord.

Jet Swart in haar thuiswwerkomgeving zittend aan de keukentafel met haar laptop
Jet Swart (28), beleidsmedewerker directie Maatschappelijke Ondersteuning
Jet Swart in haar thuiswerkomgeving met op de voorgrond haar zwart met witte kat

‘Eindelijk weer dansen’

“We willen bij JongVWS het groepsgevoel terugbrengen. Door het thuiswerken voelen nieuwe medewerkers bij de overheid zich soms net zzp’ers. Ze moeten zich weer onderdeel voelen van een leuke organisatie met allemaal bruisende activiteiten en interessante collega’s.

We hebben veel ideeën voor activiteiten: met z’n allen naar festivals en beleidsreizen maken. En een LVB-simulatie. Hiermee ervaar je hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben. Je krijgt allerlei prikkels en vragen die je niet kunt plaatsen. Het gaat in Nederland om een grote groep mensen. Als VWS moet je er rekening mee houden. In juni houden we een mooi zomerfeest, waarop we eindelijk weer kunnen dansen!

Mensen samenbrengen ligt in mijn aard. Ik vind het fijn om de verbindende rol op me te nemen. Ik houd van het groepsgevoel als je je ergens in stort. Op de eerste borrel na corona van JongVWS was het superdruk. Café Leopold stond volgepakt.

We hebben met het bestuur een gezellig groepje van zes. ‘Ik wil het wel doen’, zei ik, toen er in de vergadering een lange stilte volgde op de vraag wie voorzitter wilde zijn. Het is leerzaam om die rol te hebben. Het is mijn taak om te zorgen dat de groep goed samenwerkt. Dat bevalt goed. Het loopt heel natuurlijk.

Ik heb bewust voor VWS gekozen. Vanwege het sociale domein en de maatschappelijke thema’s, met name kwetsbare groepen. De luie, saaie ambtenaar? In dat beeld herken ik mij niet. Je krijgt als starter veel mee over politiek en maatschappelijke verhoudingen. Ons werk is leuk, zinvol en dynamisch.”

Marion Herder met haar keuken op de achtergrond
Marion Herder (29), senior beleidsmedewerker Curatieve Zorg
Marion Herder in haar thuiswerkomgeving, zittend op een hoekband met op de achtergrond haar laptop

'Eén jaar om te pieken'

“Ik hoorde over JongVWS toen ik in dienst kwam, op de introductiebijeenkomst. Het is leuk om via een jongerenvereniging VWS beter te leren kennen. Je spreekt meer collega’s van andere directies. En als je in het pand loopt, heb je meer aanspraak omdat je meer gezichten kent. Het heeft ook voordelen voor de werkinhoud. Als ik een vraag heb over de aanpak van dakloosheid, is het makkelijk dat nu het nummer van Jet in mijn mobiel staat.

Naast de maandelijkse borrels organiseren we ook activiteiten die je misschien met vrienden of je eigen collega’s niet snel zou doen. Zoals een reanimatiecursus of een bijen-bijeenkomst. Het is daarbij extra leuk dat we coronavrij zijn; even afkloppen. De mogelijkheden voor activiteiten zijn nu breder. Het organiseren van verrassende digitale dingen vergt namelijk echt meer creativiteit.

Onze activiteiten moeten toegankelijk zijn voor alle jonge collega’s. Daar letten we op; als we een borrel aankondigen zetten we er geen foto van glazen bier bij. Dat schrikt misschien mensen af. Je kunt zeker ook een colaatje drinken. Je komt voor de gezelligheid.

Suzan Paulussen en ik zijn penningmeester. Voor de invulling van deze functie teer ik nog op kennis die ik heb opgedaan op de middelbare school. In mijn reguliere werk hoef ik geen balans af te lezen.

Of het jammer is dat ik maar één jaar bestuurslid kan zijn? Het is juist goed. We kunnen nu als bestuur niets voor ons uitschuiven, haha. En het is goed om andere collega’s ook de kans te geven. Je hebt een jaar om te pieken en te vlammen en dan geef je het stokje door.”

Pim ten Broeke aan de keuekntafel met zijn laptop
Pim ten Broeke (26), beleidsmedewerker Publieke Gezondheid
Pim ten Broeke in zijn thuiswerkomgeving. Je ziet van boven een overzicht van zijn huiskamer

‘Je zit in dezelfde levensfase’

“Als je door corona twee jaar hebt thuisgezeten, raak je een beetje het contact met collega’s kwijt. Het bestuur is een soort sociale re-integratie, haha. Als bestuurslid van JongVWS mag je allerlei activiteiten organiseren. En je bent overal bij! Ik kan zo op een laagdrempelige manier mensen leren kennen en iets betekenen voor collega’s.

Het bestuurswerk is verder een leuke afwisseling met het beleid. Niet alleen nota’s en Kamerbrieven schrijven en overleggen met RIVM en Gezondheidsraad. Maar ook praktische klussen doen, zoals het organiseren van een WK voetbal-poule.  

Ons bestuur heeft super energieke mensen die enthousiast zijn om dingen te organiseren. Samen maakten we een evenementenkalender voor dit jaar. Zo komt er een kubb-toernooi en een baristaworkshop. Ik merk dat leden echt zitten te wachten op activiteiten. Voor een collegetour met de staatssecretaris kregen we in een mum van tijd 40 aanmeldingen. Dat is supergaaf.

Als je op het werk nog weinig mensen kent, kan de drempel best hoog zijn om aan activiteiten mee te doen. Vooral nieuwe leden van JongVWS zien daar misschien tegenop. Daarom willen we ze soms de mogelijkheid geven om zich samen met een maatje op te geven.

Het is goed dat JongVWS er is. Je vindt aansluiting met mensen in dezelfde levensfase. Die vormen een brug voor aansluiting met de rest van de medewerkers. Je kunt met jonge collega’s makkelijker je onzekerheden en drijfveren bespreken.

Bij de rijksoverheid werken vind ik een eer. De grapjes over ambtenaren van mensen die denken dat je niet veel doet, herken ik niet. We werken met z’n allen keihard voor de goede zaak.”

Over JongVWS

Aantal leden:     circa 300

Leeftijdsgrens:  35 jaar

Contributie:       1,50 euro per maand

Aanmelden bij: jongvws@minvws.nl

Op vws#Net:     Groep JongVWS

Bestuursleden: Jet Swart (voorzitter), Liza Zobdeh (secretaris), Suzan Paulussen en Marion Herder (penningmeesters), Pim ten Broeke, Jordy Beekwilder