Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto Edwin Walvisch

“Op het water heb je veel ruimte om je heen. Op kantoor zoek ik die ruimte letterlijk en figuurlijk ook”, vertelt Suzan Orlebeke (56). Sinds 1 maart is zij manager bij de directie Langdurige Zorg. “Ik ben blij dat ik mijn collega’s live heb leren kennen en niet digitaal.”

Daar sta je dan, met foto’s op de foto

“Mijn plan was om op de foto te gaan met een voorwerp dat met zeilen te maken heeft. Maar ik bleek niet het enige MT-lid te zijn met dat idee. Van alles met water en bootjes word ik heel gelukkig. Ik sta met twee foto’s op de foto die met water te maken hebben. Ik woon vlakbij de Reeuwijkse Plassen, daar maak ik graag foto’s, gewoon met mijn iPhone.”

Je werkt nu ruim een maand bij VWS, is er iets dat je heeft verrast?

“Er is een hiërarchie richting de bewindspersonen en de Kamer en dat moet ook gewoon. Maar, ik kan slecht werken als iedereen met z’n strepen bezig is. Hiervoor werkte ik bij het ZIN, het Zorginstituut Nederland. Daar kon ik onze grote baas gewoon even appen of bellen. En dat kan ook bij VWS. Ik vind dat ontzettend prettig.”

Wat doe je bij VWS?

“Helpen de zorg beter maken, dat drijft mij. Ik geef onder meer leiding aan een praktijkteam Langdurige zorg, dat casuïstiek behandelt. De medewerkers helpen passende zorg te organiseren bij hulpvragen waar het systeem geen goed antwoord op heeft. Wij proberen die mensen te helpen én ervan te leren. Het heeft veel meerwaarde om ook dicht bij de praktijk te werken; het verrijkt de beleidsmatige kerntaak van VWS.”

Wat biedt water je?

“Midden in coronatijd ben ik weer gaan roeien. Op het water heb je veel ruimte om je heen. Bij LZ zitten wij op de 19e verdieping. Ik ga altijd aan de kant van de Noordzee zitten. Kijk ik even tussendoor naar buiten dan zie ik ruimte en de zee. Een ruimtelijke blik geeft ook ruimte in je hoofd.”

Nog reisplannen?

“Vlak voor de coronacrisis losbarstte, hebben wij gewandeld in de Cotswolds in Engeland. Die wandeling willen wij afmaken. Ik hoef geen verre reizen meer te maken, dat heb ik volop gedaan. Zo’n zes jaar geleden hebben we met het gezin een reis van vijf weken door Indonesië gemaakt. Deze zomer huren we in Zeeland een huisje aan het water. Geef mij water en een bootje, dan ben ik gelukkig.”