Tekst Samenstelling: Marian Bijvanck en Rob Langeveld (DCo)
Foto Hans Roggen

Marian Bijvanck, coördinator publiekscommunicatie tijdens de coronapandemie, vertrok onlangs bij VWS. Na eerdere freelanceklussen, onder andere tijdens de Mexicaanse Griep en Q-koorts, beleeft ze de afgelopen tweeënhalf jaar bij VWS een communicatie-uitdaging ‘van onvergelijkbare grootte’. Ter afsluiting van haar COVID-19-periode bij DCo (directie Communicatie) zet ze 19 memorabele coronacommunicatie-topics op een rij. Van reclamevliegtuigen tot en met ideetjes van Hugo de Jonge.

1. ‘Kan je morgen?’

Zo begin ik ooit van de ene op de andere dag bij VWS aan de Mexicaanse griep. En zo begint het op 30 januari 2020 ook weer. Ik word gebeld met: ‘Je begrijpt waarvoor ik bel. Kan je morgen?’

01 Rode ouderwetse telefoon met draaischijf
Redactie VWS

2. Zondagavond

Het wekelijkse moment van terugkoppeling van de Catshuis-bijeenkomsten. Vaak bepalend voor wat er in de persconferentie in de dagen erna moet worden verteld, en wat wij vanuit het NKC (Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie) dus aan aanvullende middelen moeten produceren: campagnes, webteksten, ‘visuals’, enzovoort.

02 Foto van het catshuis
Tineke Dijkstra

3. Reclamevliegtuigjes

Een warm zomers weekend staat voor de deur. Afstand houden is een belangrijke maatregel om besmettingen te voorkomen. Ineens komt Jan van Zomeren, toen plaatsvervangend directeur DCo, met de briljante gedachte om vliegtuigjes langs de Nederlandse kust te laten vliegen. Met aan hun staart de boodschap ‘Houd 1,5 meter afstand’. Dichterbij de doelgroep kunnen we bijna niet komen.

reclame vliegtuigjes - Houd afstand
Redactie VWS

4. Alleen Samen

De bijeenkomst met bureaus en campagnemanagers, waarin Yoeri van reclamebureau Roorda terloops zegt: “Ik speel een beetje met ‘Alleen Samen’… Die tegenstelling, dat zou wel kunnen werken.”

Campagnebeeld Alleen Samen...
Redactie VWS

5. Veel, heel veel afstemming

Met een advertentie die eigenlijk al bij de kranten had moeten liggen voor een laatste klap langs de DG (directeur-generaal) en dan zeggen ‘Je mag er eigenlijk niks meer van vinden’. Geen goed idee.

afstemming online
Newsroom BZ

6. Minister Hugo de Jonge

“Beste mensen, ik heb een ideetje, als we nou ‘ns…...” We zetten ons schrap en voeren het (meestal) uit.

Vaccinatie Hugo de Jonge
Redactie VWS

7. Autoritjes Gorssel-Den Haag

Op maandagochtend na de files. Veelal bellend, wat het eigenlijk heel efficiënt maakt. Helemaal bijgepraat verschijn ik vaak pas om 11 uur op de 6e etage. Nooit iemand over horen morren.

Kaart van midden-nederland
Redactie VWS

8. Vrijheid

Ik krijg heel veel vertrouwen én vrijheid. Bijzonder. En altijd steun als er toch iets mis gaat. Fantastisch.

Vrijheidsbeeld
Redatie VWS

9. Doelgroepen

Een microbioloog van 53 jaar oud die roept dat er niks richting jongeren wordt gedaan. Gekmakend. Je bent doelgroep, of je bent het niet…

Microscoop
Purebudget.com

10. Stoom afblazen

Iedereen moet zo nu en dan even wat kwijt. Binnen het eigen team, maar ook heerlijk met de dames van vaccinatiebeleid: Nikki, José en Danielle. Fijn om soms ook even contact te hebben over iets dat niet over de inhoud gaat.

Stoom afblazen - Loesje
Loesje

11. Hof der Muzen

Als we eindelijk de kroeg weer in kunnen, zitten we op maandag, onze vaste kantoordag, regelmatig met een drankje bij het Hof. Goed voor de teamspirit, heel gezellig, niet zo gezond. Het laatste Tikkie dat ik hiervoor krijg heet: ‘standaard maandagavond maaltijd’.

Hamburger met patat
Purebudget.com

12. Teamwork

In het NKC met de communicatiemensen van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), van alle departementen. En met Julia, Youssef, Suzanne en Mark van VWS. Daarna bij VWS met Pieter en ‘mijn’ team Publiek en Media met vaste krachten Danielle, Astrid, Bonnie, Eline, Maarit, Carien, Corliz, en vele anderen. Op die laatsten ben ik een beetje verliefd geworden. Wat een vakmanschap en wat een leuke vrouwen.

Illustratie van teamwork
Purebudget.com

13. Lijstjes

Youssef en ik maken grappen over de dagelijkse actielijstjes van het NKC, die aan het eind van de dag worden nagelopen. Julia: “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik hou ook wel van lijstjes.” Zelf schrijf ik minstens tien notitieboeken vol met aantekeningen, actielijstjes en overzichten.

Gekleurde notitieboeken
yesgifts

14. Livestream eerste prik

Zonder dat ik het echt in de gaten heb, organiseert Team Social van DCo een geweldige livestream van de eerste prik, met presentator. Iedereen kan meekijken en krijgt tegelijk onze boodschap geserveerd. Heel knap en heul snel georganiseerd.

Livestream coronavaccinatie
Redactie VWS

15. ‘Onder de motorkap’

Naast het informeren en motiveren, wat de basis is voor de vaccinatie-communicatiestrategie, blijkt er ook veel behoefte aan achtergrondverhalen over de organisatie. We besteden er steeds meer aandacht aan, bijvoorbeeld met een nachtelijke video over hoe de vrachtwagens met vaccins wegrijden van de (niet zo) geheime opslaglocatie.

Foto van een vrouwelijke chauffeur
Facebook / Hugo de Jonge

16. Coronakilo’s

Say no more

Campagnebeeld fit op jouw manier
Redactie VWS

17. WhatsApp

Mijn mail is niet bij te houden, soms honderden ongelezen. Maar via WhatsApp blijf ik helemaal bij en kan ik meelezen, concepten bekijken en op de hoogte blijven van het nieuws.

Beeld van laptop en een smartphone
pixabay.com

18. Spijt

Als ik vanaf het begin alle indrukwekkende, leerzame en leuke momenten had opgeschreven, of alle rare, soms niet te volgen ambtenarentaal, afkortingen en geheel nieuwe woorden… Dan zou ik nu een boek kunnen schrijven.

Een ambtenaar zit in een duikpak op de bodem van de zee. Ze zit op een rots en is met een laptop in haar handen aan het videobellen. Vanuit de laptop klinkt een onverstaanbaar geluid en de ambtenaar zegt 'sorry, de verbinding hapert'
Margot van Ark

19. En nu

Nu genieten van een lange zomer met heel veel ruimte in mijn hoofd en tijd om mijn vrienden lastig te vallen, in de wei te spelen en op vakantie te gaan. In september hoop ik weer aan de slag te gaan met een nieuwe communicatieklus.

Foto van een grasveld met bloemen en heuvels
Flickr

Dat Marian (54) ooit nógmaals terugkeert bij VWS valt niet uit te sluiten. “Ik houd van groots en meeslepend. Wie weet dient zich dat ooit weer aan bij VWS.”