Tekst Magda de Vetten
Foto René Verleg
Marcel Floor (53) is 'gezondheidsraad' in New Delhi. Hij houdt zich in India bezig met onderwerpen die de volksgezondheid in Nederland beïnvloeden: geneesmiddelen, digitale gezondheid en grensoverschrijdende gezondheidsdreigingen. In zijn vrije tijd bestijgt Marcel graag z’n racefiets. In de huiskamer, want buiten in New Delhi is de lucht smerig, de temperatuur hoog en de straat gevaarlijk. Het aantal verkeersdoden is er schrikbarend hoog. Al pedalerend kijkt hij series op dvd, zoals The Sopranos. Over een maffiabaas die ontdekt dat er meer is in het leven dan macht en geld. House of cards, Homeland en Occupied staan nog op Marcels te-zien-lijst.
#1 The Print: onafhankelijk en kritisch
The Print raadpleeg ik elke dag. Op deze Engelstalige site wordt met enige distantie gekeken naar het nieuws in India. The Print is onafhankelijk: de journalisten schrijven niet alleen de persberichten over van de overheid. De site bevat ook kritische analyses. Anders dan in andere media wordt verder gekeken dan de drie c’s: crime, cricket en cinema. Een luchtig element vormen de cartoons, die de landelijke politiek op de hak nemen.
#2 Vijf mythes ontrafeld over stikstof
Ik probeer het Financieele Dagblad (FD) twee à drie keer per week digitaal te lezen. Het stikstofdossier ken ik niet en in dit artikel krijg je in een paar minuten tijd enorm veel beelden en emoties mee uit de discussies. Die worden stuk voor stuk ontrafeld. Tegenstanders van het stikstofbeleid zeggen bijvoorbeeld dat wetenschap maar een mening is. Ze stellen de reputatie van het RIVM ter discussie. Wat mensen zich blijkbaar niet realiseren is dat aan het beleid het nodige ten grondslag ligt: metingen, modellen en wetenschappelijke feiten.
Vijf stikstofmythes ontrafeld (fd.nl)
#3 Podcast met Ronnie van Diemen
Ik loop hopeloos achter bij het beluisteren van podcasts. Standaard heb ik er enkele op mijn telefoon staan voor het geval ik ergens moet wachten. Zo ook eentje uit september vorig jaar met Ronnie van Diemen. Die komt uit de serie ‘De zorg laten werken’, over praktische oplossingen voor een betere zorg. De podcast is gedateerd, zeker nu Ronnie niet meer bij VWS werkt. Maar het is een heel mooi gesprek. Ze vertelt vol overtuiging en gepassioneerd hoe ze altijd keuzes maakt voor mensen en minder voor systemen. En vooral hoe ze in die keuzes dicht bij zichzelf blijft. Hoe ze de organisatieontwikkeling bij de IGJ heeft benaderd: dat was fantastisch werk, een echte transformatie! Een diepe buiging voor Ronnie.
S01E6 - Ronnie van Diemen van De zorg laten werken (anchor.fm)
#4 Kanker was wake-up call
Gijs de Vries heeft een opmerkelijk levensverhaal, vind ik. Hij komt aan het woord in de podcastserie Verandergasten. Die bestaat uit 1-op-1-gesprekken met veranderaars. Op zijn 54ste jaar kreeg Gijs te horen dat hij kanker had. Hij genas, maar zijn oncoloog vertelde hem dat hij pas na zes jaar zeker wist dat hij ‘schoon’ was. Dat was een wake-up call. Hij bedacht: wat betekent dit voor mijn leven? Welke keuzes passen echt bij mij? Gijs stopte met zijn werk voor Ernst & Young en werd onder anderen directeur van het Rode Kruis. Door zijn overwinning op zijn ziekte is hij een vollediger mens geworden. Hij spreekt met warmte en plezier over zijn brede rol als bestuurder en toezichthouder. Ik kan daar enorm van genieten. Organisatievraagstukken vind ik boeiend.
Verandergasten - Gijs de Vries
#5 Vertrouwen in politiek op absoluut dieptepunt
“Nederland is wel klaar met de politiek. Die is alleen maar met haar eigen zaakjes bezig.” Dat is de strekking van een artikel in De Telegraaf. Aanleiding is het gedoe met de sms’jes van Rutte. Het zijn verontrustende chocoladeletters in de grootste krant van Nederland. Het vertrouwen in de politiek kent altijd een zekere golfbeweging. Maar nu lijkt het systeemvertrouwen weg te zijn. Mensen voelen zich niet gehoord, tekort gedaan, genegeerd. Omgekeerd vragen ze zich weinig af wat ze zelf kunnen bijdragen. Aan een sterke rechtsstaat, aan welvaart voor iedereen. We moeten heel zuinig en trots zijn op onze rechtsstaat, wat we er ook van vinden. Vóór ik in India neerstreek, woonde ik in Spanje, België en China. Overal is wel iets op aan te merken. We hebben het in Nederland eigenlijk hartstikke goed. Politici zitten hier met de beste bedoelingen. We staan internationaal in allerlei top-5’en. Deze verworvenheden mogen nooit als vanzelfsprekend gezien worden. Ze vragen dagelijks onderhoud en hard werk.
Vertrouwen politici naar dieptepunt | Binnenland | Telegraaf.nl