Tekst Marjolein Kooi

Hoe motiveer je collega’s om bij te dragen aan een duurzame wereld en duurzame organisatie? En hoe stimuleer je posten in het buitenland om duurzaamheid niet alleen op de agenda te zetten maar ook in de praktijk te brengen? Onder het motto Walk our Talk stimuleert Mission Sustainable collega’s om zelf initiatief te nemen. De Nederlandse ambassade in Havanna gebruikte de Walk our Talk voucher om te onderzoeken hoe zij hun bedrijfsvoering op de post konden verduurzamen. Samen met andere ambassades in Cuba werken zij nu aan gezamenlijk afvalbeheer en milieuvriendelijkere inkoop.  

Onder het motto ‘Walk our Talk’ stimuleert Mission Sustainable collega’s om zelf initiatief te nemen en duurzaamheid in de praktijk te brengen.

Walk our Talk

De BZ bedrijfsvoering wil intern belichamen waar we internationaal voor staan. Mission Sustainable werkt aan een eerlijk en duurzaam BZ, en focust daarbij op drie thema’s: klimaat, circulaire economie en sociale ketenverantwoordelijkheid. In mei 2023 publiceerde BZ haar eersteduurzaamheidsverslag, een mijlpaal die de inzet in 2022 samenvat. Ook vierde BZ begin januari het behalen van het certificaat CO2-prestatieladder, waarmee we aantonen systematisch en in afstemming met onze ambtelijke top onze CO2-uitstoot te verminderen. Maar hoe vertaal je duurzaam beleid naar duurzame actie? Door bijvoorbeeld afval te scheiden, duurzamer te reizen, vegetarische gerechten te serveren, zonnepanelen op ambassades te plaatsen en kleding te recyclen. Met de missie Walk our Talk beweegt BZ naar een duurzamere en meer sociale organisatie.

havana training
De ambassade in Havanna organiseerde een training over afvalscheiding en duurzaam werken en inkopen.

Voucher

Op onze posten wordt Mission Sustainable in de praktijk gebracht. Tot juli 2024 kunnen posten gebruik maken van een ‘ Walk our Talk‘ voucher voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. De Nederlandse ambassade in Havanna heeft hiermee een consultancy bedrijf ingeschakeld om een training te faciliteren over afvalscheiding en duurzaam werken en inkopen. Acht andere ambassades uit de regio volgden de training. Daarnaast waren er bedrijven aanwezig die milieudiensten aanbieden om zelf duurzaam te werk te gaan. Een Cubaanse duurzaamheidsexpert maakte lokale mogelijkheden inzichtelijk. Met bovenstaande partijen werd gezamenlijk gekeken naar toepasbare duurzame oplossingen. 

‘Duurzame inkoop is een uitdaging: op Cuba is vrijwel niets te koop en hebben we een beperkt aantal leveranciers.’

HAVANNa kanselarij 6958
De Nederlandse ambassade in Havanna

‘We hebben andere ambassades geïnspireerd door onze aanpak, vooral door de betrokkenheid van het lokale team bij onze Mission Sustainable.

Afval scheiden

‘De Nederlandse ambassade is in Cuba een voorloper in het scheiden van afval op een duurzame manier’, aldus Joëlla van Rijn, die als secretaris op de post in Havanna werkt. In september hebben we in het kader van de Walk our Talk voucher andere ambassades in Havanna uitgenodigd voor een training en een overleg over een mogelijke gezamenlijke aanpak van de uitdagingen van duurzaam afvalbeheer en duurzame inkoop.  Naast het delen van kennis en informatie hebben we alle duurzame aanpassingen in onze ambassade laten zien: een waterfilter; energiebesparing door LED lampen; goede afvalscheiding en recycling, papierverwerking en zonne-energie. Voor Cubaanse begrippen zijn dit bijzondere voorzieningen, die we hier als enige ambassade hebben. We zijn relatief ver met het implementeren van duurzame maatregelen, mede dankzij de expertise van de lokale staf. We hebben andere ambassades geïnspireerd door onze aanpak, vooral door de betrokkenheid van het lokale team bij onze Mission Sustainable.’

Schaarse voorzieningen

Joëlla vertelt: ‘Zowel wij alsook andere ambassades in Havanna willen minder energie gebruiken en afval op een goede manier verwerken. Echter, voorzieningen op Cuba zijn schaars en de lokale bedrijven die milieudiensten aanbieden zijn vaak moeilijk te vinden of zijn hele kleine bedrijven met te weinig capaciteit. Duurzame inkoop is ook een uitdaging: op Cuba is vrijwel niets te koop. We zijn afhankelijk van beperkt aantal leveranciers. Kiezen voor een duurzaam alternatief is vaak niet mogelijk. We oogstten bewondering als Nederlandse ambassade omdat wij al behoorlijk wat informatie hadden verzameld over duurzame diensten en mogelijkheden, en al diverse aanpassingen hadden gedaan.’

Samenwerking en inspiratie

Joëlla benadrukt het belang van samenwerking: De Walk our Talk voucher heeft ons in staat gesteld om samen met andere ambassades in Havanna te werken aan duurzaamheid. We delen kennis, successen en uitdagingen en inspireren elkaar. Het verbindt de ambassademedewerkers en iedereen omarmt het doel om duurzaamheid in de praktijk te brengen. ‘Met een groep andere ambassades werken we nu samen om afvalbeheer en mogelijk milieuvriendelijkere inkoop gezamenlijk te realiseren’ vervolgt Joëlla. De samenwerking en uitwisseling met andere ambassades is een goed format voor andere landen.

Contact Mission Sustainable

Benieuwd hoe jouw directie of post kan bijdragen aan duurzaamheid? Neem dan contact op via missionsustainable@minbuza.nl of zie www.missionsustainable.nl [inloggen BZ-account] voor praktische adviezen en handige tips om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid, circulaire economie en sociale ketenverantwoordelijkheid. Mission Sustainable werkt nauw samen met Denk Doe Duurzaam - het rijksbrede programmateam dat helpt in de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering van het Rijk.