Tekst Kimberley Kruijver
Foto Luitenant-kolonel Alex Raggers
“Je moet de diplomaat, krijger en manager in je hebben”, zei luitenant-kolonel Alex Raggers van de Koninklijke Luchtmacht tijdens een bezoek van de Hogere Defensie Vorming (HDV) aan de directie Veiligheidsbeleid (DVB) op woensdag 2 mei.
Directeur Hester Somsen trapte de dag af met een schets van de uitdagingen waarmee Nederland geconfronteerd wordt in de wereld en legde uit op welke wijze de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS) het kader biedt voor de toekomstige inzet. Militair adviseur kolonel Erwin Hoogland ging nader in op de mogelijkheden om de samenwerking tussen beide ministeries verder uit te bouwen. Vervolgens begon het zogenaamde ‘speedsparren’, waarbij de HDV-cursisten in groepjes geanimeerde gesprekken voerden met alle DVB-beleidsafdelingen. Tijdens de afsluiting vond nog een discussie plaats met Nel Aland, afdelingshoofd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Wat is de HDV?
De HDV is een interne en fulltimeopleiding van het ministerie van Defensie van 10,5 maand voor geselecteerde majoors van de vier krijgsmachtsdelen die potentie hebben door te stromen binnen Defensie. Elk jaar worden er na het afnemen van assessments ongeveer dertig tot veertig kandidaten toegelaten. Hier zou de toekomstige Commandant der Strijdkrachten tussen kunnen zitten!
Wat houdt de HDV precies in?
De opleiding is verdeeld in drie modules die elkaar afwisselen: 1) Bestuurs- en Bedrijfswetenschappen (BBW), 2) Krijgswetenschappen (KW) en 3) Internationale Veiligheidsstudies (IVS). De modules zijn opgedeeld in verschillende vakken, zoals ‘Strategie en beleid’. Daarnaast wordt er ook aan persoons- en beroepsvorming gedaan. Na het succesvol afronden krijgen studenten de titel: Executive Master of Security and Defence.
Wat is het doel?
“Iedereen is goed in zijn eigen vak”, vertelt luitenant-kolonel Raggers, tevens modulecoördinator van IVS. Binnen de opleiding kunnen militairen met verschillende achtergronden van elkaar leren. Daarnaast vinden er regelmatig reizen en bezoeken aan diverse organisaties, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken, plaats om kennis buiten defensie op te doen. Deze klas is in drie groepen enkele dagen naar Libanon*, Oekraïne en Italië gereisd om daarna samen te komen in Berlijn. Later dit jaar worden de Verenigde Staten nog bezocht. Het doel van de geïntegreerde opleiding is immers om buiten je eigen werkveld verder gevormd te worden.
Hoe was het bij DVB?
HDV-cursiste majoor Roxanne Vergaij vertelt dat de samenwerking tussen de ministeries reeds intensief is, maar dat er nog veel geleerd kan worden. Deze dag draagt daaraan bij. Het is een kans voor HDV’ers om te leren waar BZ mee bezig is en hoe je elkaar kan aanvullen. Kortom, dergelijke uitwisselingen vormen dé kans om het diplomatieke aan de krijgers, en het ‘krijgerachtige’ aan diplomaten mee te geven.
* De coverfoto van dit artikel is gemaakt tijdens de HDV-studiereis in Libanon. Onderstaande foto's met dank aan luitenant-kolonel Alex Raggers.