Tekst Annemieke van Soelen

Op 6 en 7 november vonden de jaarlijkse terugkomdagen plaats van de directie Veiligheidsbeleid van Buitenlandse Zaken. Gedurende deze dagen zijn collega's van de Nederlandse ambassades, Permanente Vertegenwoordigingen en departementen in Den Haag die zich dagelijks actief bezighouden met het Nederlandse veiligheidsbeleid, bijgepraat over de laatste (beleids)ontwikkelingen.

Leestijd: 2 minuten

Tijdens de DVB-terugkomdagen kwam een breed spectrum aan onderwerpen waar Nederland actief aan werkt voorbij, zoals Early Warning/Early Action, de Iran-deal (JCPOA), beleid t.a.v. (ISIS)-terugkeerders, cyberdiplomatie, hybride veiligheidsdreigingen, ontwikkelingen aan de Oostflank van de NAVO, militaire missies, wapenexportbeleid en de snelle ontwikkelingen binnen de EU op het gebied van veiligheid. De Nederlandse Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS), die in het voorjaar van 2018 verscheen, stond centraal tijdens de dagen.

Minister Blok onderstreepte in zijn key-note speech dat Nederland in veel opzichten een veilig land is, maar dat de wereld om ons heen snel verandert. Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. Veiligheidsdreigingen zijn veelal diffuser, onvoorspelbaarder en onduidelijker geworden, wat vraagt om meer alertheid en een geïntegreerd antwoord. Daarnaast is de dichotomie binnenland-buitenland niet scherp meer. Dit komt het meest tot uiting in de verzamelterm OBI: ongewenste buitenlandse inmenging. Het buitenland wordt steeds belangrijker voor nationale veiligheid; hét vertrekpunt van de GBVS. Voor minister Blok staat de veiligheid van de Nederlandse burgers voorop. Deze veiligheid vergt inspanning van iedereen, in binnen- én buitenland.

De 13 doelstellingen van de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie.