Tekst Marlou Snelders

In november nam minister Blok het eindrapport 'Advancing Cyberstability' van the Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC) in ontvangst. Het rapport biedt een normatief kader voor het gedrag van verschillende actoren in cyberspace en roept de multistakeholder community op tot actie.

Presentatie GCSC Rapport

Op 11 en 12 november vond in Parijs de tweede editie van het Paris Peace Forum plaats. Het Paris Peace Forum is een jaarlijks terugkerende conferentie waar regeringen, internationale organisaties, ngo’s, academici en anderen samen komen om multilaterale zaken te bespreken, waaronder cyberissues. Dit jaar nam minister Blok samen met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian een eerste exemplaar van het eindrapport van de Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC) in ontvangst. Sinds 2017 hebben  overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en academici in de GCSC samen gewerkt aan rapport met daarin de rules of the road voor cyberspace.

Het bereiken van consensus over gedragsnormen in cyberspace met een grote groep verschillende belanghebbenden zoals nu binnen de GCSC is uitzonderlijk en belangrijk. Het digitale domein is immers bij uitstek een plek waar veel verschillende actoren mee te maken hebben: denk bijvoorbeeld aan burgers, overheden, bedrijven, mensenrechtenverdedigers en de tech community. Bovendien is het internet  voor een groot deel in handen van private bedrijven en speelt de tech community een cruciale rol bij het opstellen van standaarden en protocollen waardoor het internet wereldwijd functioneert. Juist daarom is het belangrijk dat normen voor gedrag in het digitale domein zowel door staten als door bedrijven en anderen worden onderschreven en nageleefd. Zo bevat het eindrapport een duidelijke oproep aan alle actoren in het cyberdomein om de publieke kern van internet te beschermen en de electorale infrastructuur van landen ongemoeid te laten. Het GCSC-rapport vormt hiermee een welkome aanvulling op de huidige discussies binnen de Verenigde Naties en voldoet aan een dringende internationale behoefte aan duidelijkheid over wat aanvaardbaar gedrag is in cyberspace en wat niet.

In zijn speech benadrukte minister Blok dat het huidige internationaal recht ook in cyberspace van toepassing is. Internationaal recht aangevuld met de normen en aanbevelingen uit het GCSC rapport moet dan ook gebruikt worden bij het aanpakken van onwenselijke grensoverschrijdend gedrag in het digitale domein. De minister onderstreepte hierbij de noodzaak tot publiek-private samenwerking bij technische attributie van ondermijnende cyberoperaties. Door overheden, (tech) bedrijven, academici en het maatschappelijk middenveld nauwer te laten samenwerken, kunnen zij hun bewijslast combineren en expertise uitwisselen.

De komende tijd zullen de Taskforce Cyber van het ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur voor Cyber- en Veiligheidsbeleid, Timo Koster, zich intensief inzetten om het gesprek aan te gaan met tech- en cyber security bedrijven, ngo’s - zoals het Cyber Peace Institute - en internationale organisaties als Interpol en Europol. Onder andere staat daarbij deelname aan de RSA Conference in San Francisco op de agenda: dit is één van de grootste IT Security evenementen in Silicon Valley en wordt bezocht door een breed publiek.

Wil je meer weten over de Nederlandse positie t.o.v. de toepasbaarheid van het internationale recht in Cyberspace? Lees hier de kamerbrief Internationale rechtsorde in het digitale domein