Tekst Huib Mijnarends
De bevrijding van het laatste stukje grondgebied van ISIS kon begin 2019 worden aangekondigd: ISIS was, mede door de inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen, territoriaal verslagen. Maar ISIS was niet vernietigd, zo waarschuwde iedereen tegelijkertijd. “Pas dus op je tellen en zorg ervoor dat de Coalitie tegen ISIS blijft bestaan”, zo luidde de boodschap tijdens een bijeenkomst van de Anti-ISIS Coalitie op 7 februari 2019 (klik hier voor de ministeriele verklaring) waar ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Blok bij aanwezig was.
Spoedzitting
De Turkse operatie in Noordoost Syrië op 9 oktober jl. deed de zorgen onder de leden van de Coalitie toenemen. ISIS zou wel eens misbruik kunnen maken van de ontstane situatie en weer aan macht en invloed winnen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian riep dan ook publiekelijk op tot een spoedzitting van de Coalitie om de ontwikkelingen in de regio te bespreken; een oproep waar Nederland zich onmiddellijk bij aansloot.
De datum van 14 november werd geprikt waarop de ministers van de meest betrokken leden van de Coalitie, de zogenaamde Small Group, bijeen moesten komen in Washington DC. Helaas was dat net de dag dat minister Blok zijn begroting in de Tweede Kamer moest verdedigen, waardoor hij niet kon afreizen. Gelukkig kon Nederland wel een viceminister naar Washington sturen, want de directeur-generaal Politieke Zaken (DGPZ) van het ministerie van Buitenlandse Zaken mag in het buitenland namelijk die titel gebruiken.
Door de hectiek geregeerd
Ook nu weer bleek dat dit soort internationale bijeenkomsten door de hectiek worden geregeerd. Aan de ene kant omdat het een uitgelezen kans biedt voor landen even snel met elkaar bij te praten, waardoor er veel overlegjes en korte gesprekjes worden gehouden. Aan de andere kant omdat er altijd verklaringen moeten worden uit onderhandeld waar de 81 leden van de Coalitie het mee eens moeten zijn. En dat leidt altijd tot stress en opgewonden discussies.
Hoe ziet de dag er dan uit?
Deze bijeenkomst van de Anti-ISIS Coalitie was wat dat betreft niet anders. In minder dan 24 uur nam DGPZ Thijs van der Plas deel aan een avondlijke werkbespreking waar hij sprak met een trits aan landen over wat de Coalitie-vergadering de volgende dag zou moeten opleveren. De volgende ochtend sprak hij tijdens een ontbijtsessie met een aantal landen over de noodzaak van berechting van ISIS-strijders in de regio. Vervolgens werd tijdens de Coalitie-vergadering zelf door 31 leden, waaronder uiteraard Nederland, in drie minuten tijd het belang van samenwerking binnen de Coalitie in de strijd tegen ISIS onderstreept. Om vlak voor het vertrek naar Nederland tenslotte te horen te krijgen dat de onderhandelingen naar ieders tevredenheid waren afgerond en er een communiqué was aangenomen. Eind goed al goed dus.
Inzet herbevestigd
En was het de 6.199 kilometer tussen Den Haag en Washington waard? Een volmondig ja. De onrust over de Turkse actie verdiende een discussie op het hoogste niveau. Die kwam er. De strijd tegen ISIS is er een van de lange adem die continue inzet behoeft. Die inzet is in Washington weer herbevestigd. En zaken doen is soms nu eenmaal makkelijker als je elkaar in de ogen kunt kijken. En ook dat was mogelijk in Washington. Een geslaagd bezoek dus!