Tekst Massoud Razegh
Foto Aad Meijer
Van Mali, Oekraïne, Afghanistan tot Libië, Somalië en Georgië. De inzet van militairen, politiemensen en civiele experts in conflictgebieden vormt een belangrijk instrument van het Nederlands veiligheidsbeleid op het gebied van vredeshandhaving, conflictpreventie en rechtstaatopbouw. Als dank voor hun deelname aan internationale missies en vredesoperaties over de hele wereld ontvingen 21 politieagenten, 12 leden van de Koninklijke Marechaussee en 10 civiele experts op 7 november 2019 de Herinneringsmedaille Internationale Missies in de stad van vrede en recht.
Leestijd: 3 minuten
De medailleceremonie
In de Nieuwe Kerk in Den Haag werd bij de jaarlijkse medailleceremonie groot respect betuigd aan alle decorandi voor de inzet en moed die zij gedurende hun uitzending hebben getoond. De medailles werden dit jaar uitgereikt door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, de Korpschef van de Politie, de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten en de Commandant van de Koninklijke Marechaussee.
Minister Kaag spreekt haar dank uit
De decorandi hebben allen bijgedragen aan de bevordering van vrede en veiligheid in de meest complexe landen en gebieden zoals Mali, Niger, Libië, Kosovo, Oekraïne, de Palestijnse gebieden en Afghanistan. Ze hielpen daar onder meer bij de aanpak van corruptie, het steunen van mensenrechten, het bevorderen van onderwijs en het hervormen van de binnenlandse veiligheidssectoren.
''En dat zijn precies de redenen waarom u bent uitgezonden. Want voor iedereen die uitgezonden is, geldt: U ging op missie om ter plaatse het verschil te maken. Om het voor de mensen daar een stukje of misschien wel heel veel beter te maken. Dit jaar is het de 11de keer dat deze ceremonie wordt gehouden. Tientallen mensen zoals u zijn u voorgegaan. De medewerkers op mijn ministerie van Buitenlandse Zaken, die zich hiermee bezighouden, zeggen weleens: ‘maar het went nooit’. Ze praten met ontzag over u.'' Aldus minister Kaag.
Het thuisfront
En welverdiend kregen ook alle kinderen onder de 16 jaar van de gedecoreerde functionarissen een kindermedaillon uitgereikt voor hun steun vanuit het thuisfront. Veel van hen hebben maanden en soms zelfs een jaar lang hun vader of moeder moeten missen.
De geïntegreerde aanpak
Nederland zet al jaren in op een benadering waarbij de inzet van diplomatieke en militaire middelen gecombineerd wordt met civiele inspanningen. Momenteel zijn vanuit de Civiele Missie Pool van het ministerie van Buitenlandse Zaken meer dan veertig Nederlandse civiele experts uitgezonden. De experts helpen daar, vaak in nauwe samenwerking met politiemensen en militairen, met het opbouwproces van fragiele staten en landen.
Meer weten?
Ben je verder nieuwsgierig geworden naar het werk van civiel experts of wil je in de toekomst mogelijk zelf als civiel expert aan de slag? Kijk dan verder op onze website of lees meer over hun ervaringen in andere relevante artikelen van de Veiligheidsdiplomaat!