Tekst Massoud Razegh
Foto OVSE

Jongeren worden nog te weinig gezien als sleutel voor mogelijke oplossingen van conflicten en spanningen. Daarom organiseerde de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op 28 en 29 oktober 2019 een jeugdforum in Bratislava, waarin de stemmen van jongeren uit de hele OVSE-regio werden gehoord bij discussies over de toekomst van diens veiligheidsbeleid. Massoud Razegh, die momenteel stage loopt bij de directie Veiligheidsbeleid van Buitenlandse Zaken, nam als Nederlandse jongere deel aan het forum en maakte voor de Veiligheidsdiplomaat het volgende verslag.

Wat is de OVSE?

Met 57 deelnemende en 11 partnerlanden in Noord-Amerika, Europa en Azië is de OVSE ’s werelds grootste regionale veiligheidsorganisatie. De OVSE vindt haar oorsprong in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen het werd opgericht om te dienen als een multilateraal forum voor dialoog tussen het Oosten en Westen. Ook in haar huidige rol vormt de OVSE nog steeds een forum voor dialoog over een breed scala van veiligheidsvraagstukken en een platform voor gezamenlijke actie waarin staten met elkaar samenwerken op het gebied van duurzame vrede en stabiliteit voor meer dan een miljard mensen op onze aarde.

Het jeugdforum

Het OVSE-jeugdforum in Bratislava is onderdeel van het Perspectives 20-30 initiatief om jongeren meer te betrekken bij een veiligere toekomst. Het tweedaagse forum bracht jonge vrouwen en mannen aan tafel met ambassadeurs, diplomaten en beleidsmakers om te komen tot een gemeenschappelijke visie over hoe een veiligere toekomst in het OVSE-gebied tegen het jaar 2030 en in de jaren daarna er uit zou kunnen zien. De deelnemers voerden zowel plenair als in werkgroepen discussies met elkaar over de veiligheidsontwikkelingen in de regio’s waarin zij leven met daarbij een centrale rol weggelegd voor de positie en belangen van jongeren. Bijvoorbeeld op het terrein van onderwijs, rechtsstaatopbouw, mensenrechten en conflictpreventie.

Ik nam zelf deel aan de werkgroepen over mensenrechten en conflictpreventie. Daarbij benadrukte ik het belang van de lokale aanpak als onderdeel van een bredere veiligheidsstrategie. Want door in de eigen wijken zichtbaar te zijn met voldoende politieagenten, leraren en jeugdwerkers kan beter voorkomen worden dat grensoverschrijdende zaken zoals criminaliteit en terrorisme een kans krijgen. Tijdens deze gesprekken werd mij al snel een ding duidelijk: veiligheid leeft en raakt jongeren over de hele wereld. De jonge mannen en vrouwen uit de OVSE-regio onderstreepten niet alleen het belang van hun betrokkenheid, maar benadrukten ook de noodzaak voor beleidsmakers om het geluid van jongeren te blijven vertegenwoordigen in de voor hen relevante beleidsarena’s.

Jongeren en beleidsmakers in gesprek met elkaar

Blijf betrokken

Het OVSE-jeugdforum toonde aan dat jongeren in staat zijn een positieve bijdrage te leveren aan het thema veiligheid. En dat is niet verassend. Jongeren hebben veel belang bij een betere toekomst. Zij hebben de capaciteit om het vertrouwen te versterken en beleid te veranderen. Velen bezitten een gedrevenheid en energie die onmisbaar is op de weg naar duurzame vrede. Hun kennis en ervaringen kunnen anderen inspireren en mobiliseren. Het forum werd afgesloten met de volgende woorden van Paul Bekkers, directeur van het kantoor van de secretaris-generaal van de OVSE:

‘‘You (young participants) have engaged in real dialogue. Dialogue is key in effective multilateralism. Your interaction is exemplary. We need your culture of frank exchange and open dialogue in the OSCE. Stay committed and stay engaged! Whether through this platform or otherwise.‘‘

Meer weten?

De resultaten van het jeugdforum zijn deze maand gepresenteerd tijdens de OVSE-ministerraad in Bratislava. Wil je meer weten over het jeugdforum of over de OVSE? Bekijk dan hier de tweet die is uitgestuurd of bezoek de website!