Tekst Melle Brinkman
Foto Odyssey Momentum
Een Hackathon voor conflictpreventie? Hoe kunnen gamers, hackers en tech-savvies bijdragen aan een veiliger wereld en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken? Tijdens de Odyssey Hackathon was dat juist precies wat er gebeurde.
Lees meer over de challenge die het Team Conflictpreventie van het ministerie van Defensie en dat van Buitenlandse Zaken de hackers voorlegde.
Leestijd: 3 minuten
Hackathon
In het weekend van 13 november vond de Odyssey Hackathon plaats, waarbij 2000 gamers, tech-savvies, hackers en andere digitale techneuten samen kwamen om oplossingen te verzinnen voor verschillende maatschappelijke vraagstukken (challenges). Vanuit het ministerie van Defensie is de volgende challenge ingebracht: Hoe kun je menselijk lijden voorkomen en zorgen dat gewelddadige conflicten voorkomen kunnen worden? De Directie Veiligheidsbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werd al in een vroeg stadium gevraagd mee te denken en de teams te voorzien van BZ-input op het gebied van conflictpreventie en early warning early action. Hoe kunnen gamers, hackers en tech-savvies bijdragen aan conflictpreventie? –zul je je wellicht afvragen. Meer dan je zou denken. Big data wordt veelvuldig gebruikt binnen conflictpreventie. Protesten in Accra, een ontploffing in Maiduguri: dit soort gebeurtenissen worden omgezet in data, deze data worden inzichtelijk gemaakt en op basis hiervan kunnen voorspellingen worden gemaakt. Maar er zijn ook mogelijkheden waar wij als beleidsmakers geen zicht op hebben. Kortom, voor ons interessant om kennis te maken met de ‘unusual suspects’ om te zien wat voor oplossingen/ideeën er uit onverwachte hoek komen op het gebied van conflictpreventie. De hackathonners hadden 49 uur de tijd om een prototype te ontwerpen.
Peace indicators
Na wat opstartproblemen ging de hackathon vrijdagmiddag van start. Vrijdagavond lichtten de 5 teams die op deze challenge hadden ingetekend toe welke oplossing zij voor ogen hadden. Specialisten van Defensie, BZ en PAX stonden de teams bij in het geven van context en achtergronden. Op zondag om 14:00 uur stopten de teams met programmeren en presenteerden zij hun demo aan de jury, bestaande uit het Team Conflictpreventie van Defensie en van BZ. De teams kwamen met uiteenlopende oplossingen: results based financing gelinkt aan vrede; virtual reality films over conflicten zodat beleidsmakers zich beter kunnen inleven in het conflict. Over de winnaar was de jury het snel eens: Een app waarin mensen zelf hun peace indicators kunnen aangeven, en door kunnen geven of er tekenen of signalen zijn van opkomende conflicten. Denk aan een taxichauffeur die een bepaalde wijk niet ingaat omdat er iets broeit. Juist die data van direct betrokkenen is zeer waardevol en kan een aanvulling zijn op bestaande informatiebronnen.
Hoe verder?
Samen met Defensie gaat Buitenlandse Zaken verder om tafel met de winnaars om te onderzoeken of hun idee (deels) uitgewerkt kan worden in de praktijk. Het was erg inspirerend om te zien hoe mensen met een compleet andere achtergrond, zo op konden gaan in het versterken van early warning systemen. Hoewel er één winnaar was, hadden alle teams interessante en relevante ideeën. Voor ons was het waardevol om hier nauw bij betrokken te zijn en conflictpreventie te zien vanuit een compleet andere invalshoek.
Meer over de Hackathon 2020 is te lezen op de website van Odyssey Momentum