Tekst Sam van Damme
Foto Rob Gieling Fotografie

In de ochtend van 26 november opende Zijne Majesteit de Koning de Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen en bezocht hij het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum. In de middag was er een ceremonie voor alle organisaties die de totstandkoming van de begraafplaats mogelijk hebben gemaakt, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken. Namens Buitenlandse Zaken was plaatsvervangend Directeur-generaal Politieke Zaken Marcel de Vink aanwezig.

Koning Willem-Alexander opent de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Marcel de Vink: "De Nationale Veteranenbegraafplaats en het educatiecentrum geven veteranen de aandacht en waardering die ze verdienen. Het laat zien dat vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn en dat dagelijks Nederlandse militairen zich daar voor inspannen. Het is mooi dat BZ een steentje aan de totstandkoming heeft kunnen bijdragen. Zeker gezien onze bijdrage aan vrede en veiligheid door onder andere de inzet van Nederlandse diplomaten en civiele experts in missies."

De Nationale Veteranenbegraafplaats is gelegen naast Nationaal Ereveld Loenen. Op het Nationaal Ereveld Loenen liggen burgers en militairen begraven die stierven in oorlogssituaties en veteranen die omkwamen tijdens hun uitzending. De Nationale Veteranenbegraafplaats is bedoeld voor veteranen die terugkeren van missies en later in hun leven besluiten begraven te willen worden naast andere veteranen. Met de realisatie van de Nationale Veteranenbegraafplaats komt voor veel veteranen een langgekoesterde wens in vervulling: een speciale plek waar veteranen – en desgewenst hun partner – kunnen worden begraven of hun as kan worden uitgestrooid.

Koning Willem-Alexander opent de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

115.000 veteranen

Nederland telt ruim 115.000 veteranen die hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens missies in Cambodja, en in voormalig Joegoslavië, of tijdens actuele en recente operaties in Irak, Afghanistan, Mali, Libië of Somalië.

Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding door het herdenkings- en educatiecentrum

Bij de begraafplaats is ook een herdenkings- en educatiecentrum gerealiseerd. In dit centrum staan verhalen centraal over Nederlandse oorlogsslachtoffers en de inzet van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en recente en actuele internationale (vredes)missies. Bezoekers, waaronder schoolklassen, krijgen hier door de persoonlijke verhalen een inkijkje in wat oorlog en conflict betekenen. Het centrum maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, en dat tot op de dag van vandaag er militairen in missies een bijdrage leveren aan onze veiligheid.  

Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding door het herdenkings- en educatiecentrum

Het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur. In verband met de geldende coronamaatregelen hanteert de organisatie een ticketsysteem waarmee voor een afgesproken tijdslot een kaartje kan worden gereserveerd. De toegang is kosteloos. Voor tickets kunt u gaan naar: www.tickets.ogs.nl . Voor meer informatie over de Nationale Veteranenbegraafplaats kunt u kijken op https://nationaleveteranenbegraafplaatsloenen.nl/.