Tekst Sladjana Cemerikic
Foto EU

Ruim 40 Nederlandse politie- en civiele experts werken in civiele EU-missies. Van Mali tot in Oekraïne werken de experts aan het aanpakken van problemen die de veiligheid van de EU in gevaar brengen. Daarvoor worden experts ingezet op onder andere het terrein van grensbewaking, politie, rechtsstaat, contraterrorisme en hervormingen van de veiligheidssector. 

Leestijd: 2 minuten

Bij EUCAP Sahel Mali

Marion Biermans werkt als civiel expert in de missie EUCAP Sahel Mali. Ze leidt een internationaal team van z’n 30 grensbewaking-, politie-, contraterrorisme- en wetgevingsexperts die de Malinese overheid met advies en trainingen ondersteunt om interne dreigingen op gebied van veiligheid op een effectieve manier aan te pakken. Het team van Marion is een onderdeel van de missie EUCAP Sahel Mali die op uitnodiging van de regering van Mali helpt om de democratische orde te herstellen en daarmee duurzame vrede in het land te verwezenlijken. Volgens Marion dragen missies als EUCAP direct bij aan de veiligheid in Europa:

“Sinds we de Malinese grenspolitie advies geven over grensbewaking en documentfraude op het internationale vliegveld van Bamako, en ook materieel hebben gedoneerd aan de grenspolitie om dit werk goed te kunnen uitvoeren, is het aantal gevallen van ‘inadmissible passengers’ op Europese luchthavens met vertrekhaven Bamako meer dan gehalveerd. Daarbuiten draagt de missie ook bij aan het op de kaart zetten van onderwerpen die voor Europese landen van belang zijn, zoals het respecteren van mensenrechten of het professionaliseren van de administratie."

EUCAP trainers reiken certificaten uit aan Malinese politieagenten na afloop van een politietraining in Bamako
Malinese trainees en trainers van EUCAP Sahel Mali

Civiele EU Missies

De civiele missies zijn een uniek crisismanagement instrument van de Europese Unie. Op dit moment zijn er 11 civiele missies ontplooid in het directe nabuurschap van de EU. Deze missies hebben het mandaat om bijvoorbeeld vredesprocessen te monitoren, te werken aan conflictresolutie en stabilisatie of aan capaciteitsopbouw op het gebied van grensbewaking, politie en rechtstaat. Ongeveer 760 experts uit alle EU-lidstaten werken in deze missies.

In Niger

In Niger - het buurland van Mali - werken Nederlandse civiele experts Mick van den Berg, Nico Barning, Jos Braker en Mireille Klaverweide bij EUCAP Sahel Niger, die net als EUCAP Sahel Mali en de militaire trainingmissie EUTM Mali de capaciteiten van de Sahel landen helpt verbeteren. Ze doen dit in een veiligheidssituatie die laatste jaren is verslechterd. De missie EUCAP Sahel Niger geeft advies en traint de binnenlandse veiligheidsstrijdkrachten van Niger onder meer op het gebied van contraterrorisme, georganiseerde criminaliteit en grensbewaking. Mick licht toe:

“De missie is ook gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen de Nigerese veiligheidsinstanties, èn de coördinatie met internationale partners en ambassades. Uiteindelijk moeten de inspanningen ook resulteren in een betere controle van migratiestromen die door Niger naar de Middellandse Zee-regio lopen en uiteindelijk naar Europa.”

De Nederlandse civiele experts in EUCAP Sahel Niger. V.l.n.r. Mick van den Berg, Nico Barning, Jos Braker en Mireille Klaverweide

Verder lezen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk en ervaringen van civiele experts of wil je in de toekomst mogelijk zelf als civiel expert aan de slag? Kijk dan verder op onze website! Wil je meer lezen over het werk van civiel experts in bijvoorbeeld OekraïneMaliNiger, Georgië, of de Palestijnse Gebieden. Klik dan op de links naar eerdere verhalen in de Veiligheidsdiplomaat.