Militairen naar Noord-Irak en Mali
De ministerraad heeft op 20 november jl. ingestemd met uitzending van een compagnie van 100 tot 150 extra militairen naar Noord-Irak. De Nederlandse force protection-eenheid gaat samen met de Verenigde Staten het personeel en materieel van de anti-ISIS coalitie op het vliegveld beveiligen. De eerste militairen worden waarschijnlijk begin januari 2021 uitgezonden.
Daarnaast heeft het kabinet besloten de VN-missie MINUSMA in Mali te ondersteunen met een C-130 transportvliegtuig, inclusief bemanning en ondersteunend personeel. De nieuwe bijdrage sluit aan op de bestaande Nederlandse inzet in Mali en de Sahel, waar de veiligheids- en humanitaire situatie verslechtert. Met de bijdrage van deze kritieke en schaarse transportcapaciteit beoogt het kabinet MINUSMA logistiek te ondersteunen, zodat de missie haar taken ten behoeve van veiligheid en stabiliteit in Mali beter kan uitvoeren. De inzet vindt plaats in een rotatieverband, waarbij Nederland in samenwerking en afwisseling met Noorwegen, Denemarken en Portugal de missie voorziet van transportcapaciteit. Naar verwachting zal Nederland deze bijdrage vanaf november 2021 leveren voor een periode van zes maanden.
De volledige artikel 100 brieven Erbil (Link) en Mali (Link) kunt u lezen door op de links te klikken.
Terugkomdagen civiele experts
Begin november nodigde BZ alle civiele experts die via de Civiele Missie Pool zijn uitgezonden uit voor de jaarlijkse Terugkomdag. Vanwege COVID-19 was ook dit evenement in een digitaal jasje gestoken: in plaats van een programma in Den Haag ontvingen we nu ruim 30 uitgezonden experts in virtuele meeting rooms. We kijken terug op twee geslaagde dagen, waarin we onder meer spraken over het professionaliseren van de Civiele Missie Pool en over de impact van COVID-19 op het belangrijke werk van de civiele experts. Door het digitale format konden bovendien experts, collega’s van DVB, DSH, regiodirecties én de ambassades met elkaar in gesprek over hoe we samenwerken aan vrede en veiligheid in de verschillende missiegebieden. Meer weten over de Civiele Missie Pool? Kijk op: https://www.werkenvoorinternationaleorganisaties.nl/civiele-missies/civiele-missies/werving
NATO Youth Summit
Op 9 november vond in het kader van NAVO2030 de allereerste NATO Youth Summit plaats. Een initiatief van de Secretaris-Generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, om 18-35-jarige burgers uit NAVO-lidstaten en partnerlanden samen te brengen voor een online gesprek met de Secretaris-Generaal en regeringsleiders. Het gesprek ging over het militair sterk houden van de NAVO, haar politiek sterker te maken en het volgen van een meer globale aanpak om dreigingen het hoofd te bieden. Diverse regeringsleiders, waaronder premier Rutte, spraken de deelnemers toe. De Secretaris-Generaal moedigde de honderden deelnemers aan om hun standpunten en ideeen over de toekomst van het Bondgenootschap te delen: “You – tomorrow’s leaders, both in North America and Europe – have the greatest stake in our security, so NATO 2030 is the chance for you to step up and safeguard your future, your freedom, your Alliance,” zei hij.
De hele Youth Summit is hier terug te zien.
6 Years Onward: How to prevent history from repeating itself?
Op 3 december organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met het kantoor van de Iraakse Nationale Veiligheidsadviseur en de Iraq Foundation het virtuele seminar 6 Years Onward: How to prevent history from repeating itself? Het seminar zal ingaan op de rol van het maatschappelijk middenveld en de media in het tegengaan van gewelddadig extremisme. Ambassadeur in Bagdad Michel Rentenaar en Speciaal Vertegenwoordiger Terrorismebestrijding Huib Mijnarends spreken over de inspanningen van Nederland op dit gebied in Irak. Van Iraakse zijde zal o.a. Nationaal Veiligheidsadviseur Qassim Al Araji zelf een toelichting geven op het belang van het tegengaan van radicalisering.
Kamerbrief Internationale rechtsorde in het digitale domein
Op 16 november 2020 heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de Tweede Kamer geïnformeerd over recente ontwikkelingen in cyber space: de brief «Internationale rechtsorde in het digitale domein» beschrijft hoe het kabinet daarop reageert.
Van de persoonlijke levenssfeer van burgers tot de veiligheid van vitale processen en van het verdienvermogen van bedrijven tot de werking van de overheid, onze maatschappij is en blijft afhankelijk van het informatietechnologie. Kenmerkend voor het cyberdomein is de grote dynamiek: technologische ontwikkelingen, zeker wanneer deze gepaard gaan met geopolitieke verschuivingen leiden tot nieuwe uitdagingen.
Nederland doet met overgave mee aan de internationale discussies over het cyberbeleid. Om deze rol te blijven spelen zal het kabinet samen – in wisselwerking met en gebruikmakend van kennis en expertise in het bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijk middenveld – verder werken aan het zekerstellen van een open, vrij en veilig internet.
Podcast Cyberspace
In deze podscastserie gaat Chatham House in op de vraag wie cyberspace regeert. In de tweede aflevering van deze podcastserie komt o.a. Hoofd Task Force Cyber van het ministerie van Buitenlandse Zaken Carmen Gonsalves aan het woord. Zij is hier in gesprek met Ben Horton, Communications Manager bij Chatham House, en gaat in op de vraag hoe staten respect voor cybernormen kunnen aanmoedigen en welke rol de VN hierin speelt. De podcast is Engelstalig en vind je hier!