Tekst de redactie

Veiligheidsstrategie van het Koninkrijk

Op 3 april 2023 is de Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden gepubliceerd. Veiligheid is belangrijk, om in vrijheid en vertrouwen te kunnen leven. Maar de wereld en de dreigingen veranderen. De Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden is opgesteld om voorbereid te zijn op dreigingen. En de nationale veiligheid te beschermen.  

Minister Hoekstra: “De Russische inval in Oekraïne maakt eens te meer duidelijk dat onze Europese veiligheid wordt bedreigd. We ervaren weer een oorlog op Europese bodem. Maar dat is niet de enige dreiging. Ook onze geopolitieke, economische en digitale veiligheid worden op de proef gesteld. Dit vraagt om een coherent, proactief en krachtig antwoord op nationaal èn internationaal niveau. Versterken van onze nationale weerbaarheid kan niet zonder de wereld om ons heen. Daarbij hoort het vormen van internationale coalities en het genereren van internationaal draagvlak. Een veiliger Koninkrijk vereist stevige samenwerking in Europa, in de NAVO en wereldwijd”.

Meer weten over de Veiligheidsstrategie? Lees hier meer of bekijk de video hieronder.

De Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden

Onze veiligheid is een groot goed. Zonder veiligheid is er geen vrijheid. Maar de wereld verandert, en daarmee ook de dreigingen. Dat zijn er steeds meer, ze zijn veelzijdig en met elkaar verweven.

Zoals internationale spanningen, militaire en digitale dreiging, maar ook pandemieën en klimaat- en natuurrampen. We kunnen ons niet veroorloven daar naïef over te zijn.

De manier waarop we ons hele Koninkrijk beschermen moet daarom óók veranderen. Het is belangrijker dan ooit dat we alert en voorbereid zijn.

De Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden legt de basis onder een weerbare toekomst.

Dit zijn de uitgangspunten van de strategie. Zij bepalen de koers voor de komende zes jaar:

  1. De strategie geeft richting aan wat we gaan doen op nationale veiligheid. En het vormt de kapstok voor hoe dit vervolgens wordt uitgevoerd. Voor moedwillige en niet-moedwillige dreigingen, altijd in samenhang bekeken.
  2. Wij kijken verder dan onze eigen grenzen. Buitenlandse en binnenlandse veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dreigingen starten of stoppen niet bij onze grenzen.
  3. De strategie biedt de koers voor het hele Koninkrijk. Maar houdt oog voor de verschillen. En met behoud van ieders eigen verantwoordelijkheid voor nationale veiligheid.
  4. De focus ligt op risicobeheersing, geen risico-uitsluiting. Want absolute veiligheid bestaat niet. Wel kunnen we de kans op een dreiging verkleinen, en de mogelijke impact ervan verminderen.
  5. De inzet van iedereen is nodig. Van de overheid, maar juist ook van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze veiligheid. En alleen zo verhogen we onze weerbaarheid.

Met deze strategie zorgen we voor een weerbaar en veerkrachtig Koninkrijk. Want onze veiligheid verdient de sterkste vorm van bescherming.

Kijk op www.rijksoverheid.nl/veiligheidsstrategie om meer te lezen (in beeld)

Conferenties over autonome wapens in Costa Rica en Luxemburg

Op 23 en 24 februari 2023 vond in Costa Rica een regionale conferentie plaats over de sociale en humanitaire impact van autonome wapensystemen. Een groot aantal Latijns-Amerikaanse en Caribische landen was vertegenwoordigd. Nederland nam deel als observer state. Doel van de conferentie was informatie-uitwisseling en het formuleren van een regionaal standpunt over de noodzaak om autonome wapens te reguleren. Concreet resultaat is het communique van Belen. Dit document stelt Latijns-Amerikaanse staten om samen op te trekken in de discussie in Geneve (VN, GGE LAWS) over autonome wapens.

Op 25 en 26 april 2023 organiseert Luxemburg ook een conferentie over autonome wapens. Met name Europese landen zullen aan deze conferentie deelnemen. Naast informatie-uitwisseling wil Luxemburg ook input verzamelen voor een nationaal standpunt over autonome wapens. Nederland heeft sinds vorig jaar al een nieuwe beleidspositie en inzet geformuleerd in de Kabinetsreactie op het AIV/CAVV advies over autonome wapensystemen. Daarnaast organiseerde Nederland op 15 en 16 februari de REAIM summit over het bredere gebruik van AI in het militaire domein. 

Anti-ISIS Coalitie Foreign Terrorist Fighters werkgroep

Op 7 maart 2023 kwamen vertegenwoordigers van ongeveer 40 landen in Koeweit bijeen in het kader van de foreign terrorist fighters werkgroep van de Anti- ISIS Coalitie. Een zeer relevante bijeenkomst voor Nederland; wij vervullen een voortrekkersrol binnen de Anti-ISIS Coalitie en zijn -samen met Turkije en Koeweit- covoorzitter van deze werkgroep. De Anti-ISIS Coalitie bevindt zich in een belangrijke fase van zijn bestaan en dat was goed terug te horen in de bijeenkomst. ISIS is weliswaar zijn territorium in Irak en Syrië kwijt, maar is nog steeds actief in deze landen. Dit vraagt om verandering van tactiek vanuit de Anti-ISIS Coalitie. Het puur militaire gedeelte verdwijnt naar de achtergrond, terwijl de inzet op gebied van bijvoorbeeld communicatie en cyber warfare toeneemt. Daarnaast is ook het strijdtoneel niet statisch; naast Syrie en Irak richt de Anti-ISIS coalitie de inzet ook steeds nadrukkelijker op Afghanistan en grote delen van Afrika. Tijdens de bijeenkomst in Koeweit werd deze inzet opnieuw bekrachtigd en werd er gesproken over manieren waarop we de lessen die we vanuit Syrie en Irak meenemen kunnen inzetten in andere delen van de wereld. Een coalitie in beweging dus, waarbij de noodzaak van samenwerken – juist met ook minder gelijkgestemde partners- nog steeds overduidelijk is. Meer weten over het werk van de Anti-ISIS Coalitie? Luister dan bijvoorbeeld deze podcast:  Taking Apart Terror Podcast - The Global Coalition Against Daesh

Podcast-tip: Veldheren

In deze podcast leggen generaals buiten dienst, Peter van Uhm en Mart de Kruif, uit hoe oorlog werkt. In de verschillende afdelingen kijken deze top-militairen naar de oorlog in Oekraïne. Ze bespreken de Russische manier van oorlogvoeren, het belang van het terrein - het letterlijke slagveld -, hoe soldaten terugkeren van het strijdtoneel en de rol van leiderschap in het leger.

Veldheren | Podcast on Spotify

Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) Summerschool

Komende zomer organiseren de AIVD en de MIVD van 31 juli tot en met 11 augustus 2023 een Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) Summerschool. Er zijn veel vrouwen met interesse in cyberveiligheid en tech. Dit talent is nog vaak onontdekt. Met de JSCU Summerschool - vrouweneditie willen de diensten vrouwen inspireren om de stap te maken naar een carrière bij de JSCU. Tijdens de Summerschool kunnen deelnemers kennismaken met het werk van beide diensten. Het programma bestaat uit technische cybersecuritytrainingen, interessante presentaties en leerzame praktijkomgevingen. Meer weten over JSCU Summerschool?