Ontmoet EZ

Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld - Europa

Innovation Expo toont Nederland op zijn best

Erika Koehler tjdens interview

Tekst Sander Grip
Foto Bart van Vliet, Remco Rolvink Spatial Strategies

Innovation Expo 2016 toont de mooiste Nederlandse innovaties voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. 'We willen verbinden, versnellen en inspireren', stelt projectleider Erika Koehler. 'Mooi dat we dit evenement combineren met het EU-voorzitterschap.'

De Innovation Expo (voorheen Innovatie-estafette) vindt op 14 april 2016 plaats in Amsterdam Noord aan het IJ. Duizenden ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en innovatieve burgers komen in Amsterdam bij elkaar voor nieuwe ontmoetingen en innovatieve projecten te versnellen. Het Nederlandse EU-voorzitterschap is een mooie gelegenheid de Europese lidstaten te laten zien hoeveel innovatiekracht ons land bezit. Zo kan Nederland een pleidooi houden voor meer aandacht voor duurzaamheid en innovatie in Europees verband.

Het evenement staat in het teken van de duurzame stedelijke delta (Sustainable Urban Delta). 'Vergeleken met wereldsteden is ons land eigenlijk één grote stad in een delta. Zo willen we Nederland ook bekijken tijdens dit evenement: als duurzame stadsdelta. Het gaat om thema’s als building the city, healthy living en connecting people', vertelt Koehler, expertise waarin ons land van oudsher een voortrekkersrol heeft. 'Thema’s die gekoppeld zijn aan Horizon 2020, het innovatieprogramma van de EU om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. De expo is tijdens de bijeenkomst van de Europese transport- en milieuministers in Amsterdam. Onze boodschap aan hen: innovatie zorgt voor nieuwe dynamiek en economisch elan. Het gaat niet om het volgende technische stapje maar om verbeelding: in wat voor maatschappij willen we straks leven? En welke producten en diensten hebben we daarvoor nodig?'

In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Europese Commissie wordt op de Innovation Expo een aantal ambitieuze Green Deals en City Deals ondertekend. Meer weten over Green Deals? Bekijk de video.

Fietspad verlicht door zonne-energie

Mooiste innovaties

De Innovation Expo toont de mooiste innovaties van ons land voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwikkelde - in samenwerking met onder meer de gemeente Eindhoven, en het samenwerkingsverband Van Gogh Brabant - een zeshonderd meter lang innovatief fietspad. De lichtgevende stukjes steen laden zich overdag op en geven in het donker een heel bijzondere glow af. Heel anders dan gewone straatverlichting.

Erika Koehler bij een laadpaal

Op zoek naar voorbeelden

Naast startende ondernemers en mkb’ers, komen er vertegenwoordigers van onderwijs, overheid en grote bedrijven. Koehler: 'Om innovaties te vinden trokken we het land in. We bezochten 16 steden en tonen 140 inspirerende projecten.'

Heerhugowaard Stad van de Zon- luchtfoto

Eeuwenlang ervaring

Nederland heeft eeuwenlang ervaring met verstedelijking, goed bestuur en ruimtelijke ordening. Ook hebben we kennis van water, een belangrijk thema in het functioneren van steden. Onze kracht ligt in het combineren van de kennis van verschillende sectoren. Voor opkomende landen waardevol.

Heerhugowaard Stad van de Zon

Duurzame, creatieve delta

Grote steden duurzaam organiseren. Dat is Sustainable Urban Delta, het thema van de Innovation Expo. Nederland toont haar innovatiekracht op het gebied van water, land- en tuinbouw, mobiliteit, logistiek, ict, robotica, personalized medicine, biobased producten en niet te vergeten sociale innovaties.

Erika Koehler in de natuur

Aandachtgebieden

Op de Innovation Expo is er aandacht voor mobiliteit, voor circulair bouwen (alle grondstoffen zijn opnieuw te gebruiken zodat je de natuur niets meer ontneemt), voor connectiviteit en innovaties in water management.

bijeenkomst tijdens de bootcamp van de finalisten van de Challenge Stad van de Toekoms

10 finalisten

Op de Innovation Expo zullen de winnaars van de Challenge Stad van de Toekomst bekend worden gemaakt.

minister Kamp met de directeur van Tesla

Lancering Tesla X

Er zijn 15 workshops op topniveau, zoals van het bedrijf en EZ-kroonjuweel NXP, Semiconductors dat een hackathon over de deeleconomie organiseert. De in Nederland geassembleerde Tesla X is te bewonderen. En minister-president Mark Rutte lanceert de Sustainable Urban Delta.

Geslaagde expo

De Innovation Expo is voor Erika Koehler geslaagd wanneer 'mensen tijdens de expo ontmoetingen hebben die hen verder helpen in de ontwikkeling van hun producten en diensten.' Dat blijkt telkens weer de kracht van de expo: 'Op een vakbeurs had ik deze personen nooit ontmoet.'

Aanmelden voor de Innovation Expo?

Alleen als bezoeker kun je je voor deze editie nog aanmelden, niet meer als exposant. Meer informatie