Tekst Ton van Arnhem
Foto Bureau Landbouwraad Berlijn

Vanuit het land waar meer dan een kwart van onze landbouwproducten naartoe gaat, beroemd om de gründlichkeit en met inwoners waarmee je enorm veel plezier kunt hebben, hield landbouwraad Ton van Arnhem een blog bij. Zo krijgen we een idee van het leven op de landbouwpost in Berlijn.

Landbouwraad Berlijn Ton van Arnhem

Maandag

Tja, waar vult een landbouwraad z’n dagen mee? Met vooral op maandag intern op de ambassade samenwerking afstemmen, heel veel op pad zijn en netwerken: van Berlijn naar München, Düsseldorf, Bonn en Zwitserland dat ook onder mijn verantwoordelijkheid valt. Dat reizen en anderen ontmoeten is heel belangrijk in mijn werk, je moet de mensen persoonlijk spreken. ‘Stukken schrijven doen we in Den Haag, daarvoor zit je niet op een post in het buitenland’, werd mij eens verteld.

Medewerkers Landbouwraad, buiten voor gebouw

Dinsdag

Onderweg naar Stuttgart voor een missie met 15 Nederlandse tuinbouwbedrijven. De meeste export gaat nu naar het noordwesten van Duitsland. Maar we willen de koopkrachtige zuidelijke markt ontwikkelen en moeten daarom meer doen in het zuiden van Duitsland, vandaar deze tuinbouwmissie.

'En wie zegt dat de Duitsers geen gevoel voor humor hebben, kent ze niet écht'

Woensdag

Vandaag heb ik overleg met de koepelorganisatie voor alle landbouwcoöperaties het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) om over de toekomst van de veehouderij, melkveehouderij en pluimveehouderij bij te praten en kennis te maken.

Donderdag

Op 14 januari start de Grüne Woche die haar 90-jarig jubileum viert. Dit is de wereldwijd grootste internationale landbouwbeurs met 450.000 bezoekers! In ons paviljoen presenteren we onder meer duurzame streekproducten met beschermde geografische benaming. Vanwege het voorzitterschap gaat er extra veel tijd in de voorbereiding van de Grüne Woche zitten, overigens niet alleen bij mij maar bij het hele landbouwteam Berlijn: zo komt onze ‘nieuwe’ staatssecretaris Martijn van Dam de expositie bezoeken, zijn alle EU landbouwministers uitgenodigd en opent landbouwminister Schmidt de week.

Grüne Woche

Vrijdag

Naar Düsseldorf, overleg met Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen over dierenwelzijn, mest en antibiotica. Besprekingen worden altijd gedegen voorbereid: Duitsers zijn heel serieus, ze zien er netjes uit, kennen de details en de schoenen zijn gepoetst. In Nederland is het soms wat losser: we gaan het gesprek aan en we zien wel. Daar is geen denken aan in Duitsland.
En wie zegt dat de Duitsers geen gevoel voor humor hebben, kent ze niet écht.

Ton van Arnhem werkt als landbouwraad in Berlijn sinds 2012. Hiervoor: 12 jaar bij de directie Landbouw van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur, Voedselkwaliteit en op de landbouwposten van Italië, Hongkong en Korea. Studeerde: Tuinbouw in Wageningen, agrarische marktkunde en agrarische bedrijfskunde.

Netwerk van landbouwraden

Het netwerk van landbouwraden ondersteunt Nederlandse bedrijven in de agrarische sector bij hun internationale ambities.

Het landbouwradennetwerk heeft 42 vestigingen en bestrijkt in totaal 74 landen. De landbouwraden werken vanuit Nederlandse ambassades en consulaten in regio’s die kansen bieden voor Nederlandse agrarische bedrijven. Ook zijn ze vertegenwoordiger voor Nederland bij belangrijke internationale organisaties zoals de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw in Rome, de EU in Brussel en de WTO in Geneve. Een agrarisch expert, de landbouwraad, leidt het kantoor. De landbouwraad krijgt assistentie van een lokale expert, de agricultural assistant.

Meer weten? Kijk wat het landbouwradennetwerk doet. In de agroberichten buitenland staat het laatste nieuws, bijvoorbeeld uit Duitsland.