Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld - Europa

Verrassend

EZ in de praktijk - video

'Perfecte vis'

EZ in de praktijk - video

Bij Seafarm en het broedhuis Fry-Marine houden ze zich bezig met aquacultuur. Dit is het kunstmatig kweken van vis, schaal- of schelpdieren, zoals tarbot, oesters, kreeften en mosselen.

Seafarm heeft de meest duurzame en energiezuinige tarbotkwekerij van Europa. Het kweken gebeurt in geschakelde bassins boven elkaar. Dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.

Het ministerie van Economische Zaken geeft subsidie aan aquacultuurprojecten. 'We hebben Europese subsidie gekregen voor dit zeewaterbroedhuis Fry-Marine. In het broedhuis maken we alles zelf: de energie, de zuurstof, de voedseldiertjes. Alle ingrediënten zijn ook in de natuur te vinden maar we doen er net nog even een beter algje bij en dan hebben we de perfecte vis', aldus Adri Bout, directeur van Seafarm.

Online matching met internationale zakenpartners

Anámica Mahabiersingh wilde altijd al iets in de mode doen. Met haar marketingachtergrond ontdekte ze een gat in de markt: kleding tussen confectie en haute couture in. In maart 2015 lanceerde ze ModaWrld, een online 'storytelling' etalage van internationale designers. Door het Enterprise Europe Network (EEN) spoorde ze de designers snel op.

Match
Anámica raakte in gesprek met Remko Triezenberg, adviseur Matchmaking bij EEN. 'Hij wees me op de Business Cooperation Database (BCD), voor het zoeken van nieuwe buitenlandse zakenpartners. Daarnaast bood Remko mij aan om een samenwerkingsprofiel van ModaWrld in de BCD in te voeren. Daar heb ik nu al veel baat bij gehad. Ik heb zo heel goede designers gevonden. Zonder toegang tot die database had ik mijn portal lang niet zo snel kunnen lanceren. Ook kun je je als bedrijf aanmelden voor de nieuwsbrief met nieuwe profielen.

Via de BCD zoek je zelf actief naar geschikte partijen. Zag ik een interessante designer, dan stuurde ik Remko een e-mail. Hij legde dan contact met de EEN-adviseur in het betreffende land die de designer anoniem op de hoogte stelde. Is die ook geïnteresseerd, dan is er een match. Andersom konden anderen reageren op mijn anonieme profiel in de database. Zo ben ik aan een bijzondere Griekse designer gekomen; zij was mijn eerste internationale designer. Zonder de hulp van EEN was ModaWrld niet zo snel uitgegroeid tot wat het nu is.'

Enterprise Europe Network
EEN is door de Europese Commissie speciaal opgezet om ondernemers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie in ruim 60 landen.

Oudere dames gebruiken de tovertafel

Tovertafel houdt dementerende bejaarden actief

Oudere dames gebruiken de tovertafel

De Tovertafel is een speels product dat demente ouderen stimuleert in activiteit en sociale interactie. Daarbij is minimale begeleiding nodig. Het spel projecteert interactieve lichtanimaties op een eettafel. De animaties reageren op de beweging van handen en armen. Zo blijven ouderen in beweging en worden ze vrolijker.

De Tovertafel is een voorbeeld uit de Dutch Game Garden waarin de creatieve sector games koppelt aan gezondheid. Nederland heeft de potentie om uit te groeien tot een belangrijke wereldwijde speler op het gebied van serious games.

Meer informatie over de Dutch Game Garden.

De Tovertafel is een van de projecten die mogelijk worden gemaakt met hulp van Europees geld. Op zoek naar een Europees project bij jou in de buurt? Kijk op europaomdehoek.nl

NVWA certificering

Digitaal certificeren

NVWA certificering

Wim van de Sande, van de National Plant Protection Organisation van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, vertelt over het electronisch certificeren van groente en fruit en over de inspanningen die de NVWA tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap levert om deze manier van werken verder te bevorderen. Ook maakt deze manier van werken het voor de ondernemers eenvoudiger.

Lees meer over electronisch certificeren.

Protospace fablab

'Make Your Vision Come Alive!'

Protospace fablab

Protospace in Utrecht is een laagdrempelige werkplaats waar startende ondernemers, ontwerpers, kunstenaars, uitvinders en studenten hun ideeën of concepten letterlijk tastbaar kunnen maken. Het lab beschikt over moderne, digitaal aangestuurde machines, waarmee een ontwerp wordt vertaald van computerbestand naar een 2D of 3D model in één of meerdere kleuren. Voor advies en begeleiding zijn labmanagers beschikbaar. ProtoSpace heeft de ambitie om het meest toonaangevende FabLab van Nederland te worden. Het weet zich daarbij gesteund door de medewerking van de elf partijen die aan de wieg staan van dit kenniscentrum. Bezoekers van ProtoSpace kunnen erop rekenen dat snel en doeltreffend tastbare prototypes worden opgeleverd, die recht doen aan de missie van ProtoSpace: 'Make Your Vision Come Alive!'

Voor meer informatie over ProtoSpace, bekijk deze video op Vimeo

Het Protospace/Fablab is een van de projecten die mogelijk worden gemaakt met hulp van Europees geld. Op zoek naar een Europees project bij jou in de buurt? Kijk op europaomdehoek.nl