Foto Kick Smeets

Meer dan 95% van het totale bedrijfsleven in Nederland valt in de categorie midden- en kleinbedrijf (mkb,  bedrijven tot 250 werknemers). Of het nu gaat om innovatieve startups, hippe retailondernemers, eenpitters in de bouw, familiebedrijven of high tech wereldspelers; hun innovatiekracht, durf en passie zijn onmisbaar voor onze welvarende maatschappij. Samen zorgen zij voor maar liefst 70% van de werkgelegenheid.

Mkb zorgt voor 70% van de werkgelegenheid

Tegelijkertijd staat het mkb voor grote uitdagingen. De wereld verandert snel. Automatisering, robotisering en het slim inzetten van ‘big data’ bieden kansen voor innovatie en groei. Zakendoen over de grens is bijna vanzelfsprekend geworden. Er komen steeds nieuwe financieringsvormen bij. Dat alles vraagt van ondernemers dat ze zichzelf blijven ontwikkelen en continu vooruitkijken. In dit magazine staan daarvan tal van inspirerende voorbeelden.

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt ondernemers waar nodig. Met regelingen die hen helpen om hun onderzoek te financieren, de stap naar het buitenland te wagen of om duurzame maatregelen te nemen in hun bedrijf. Maar ook om bijvoorbeeld het zwarte gat tussen een goed idee en het op de markt brengen van een product te overbruggen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert deze regelingen namens EZ uit. Daarom aan mij, als algemeen directeur van RVO.nl, de eer om het voorwoord van deze editie van EZ In Beeld – waarin de ondernemer centraal staat  - te schrijven.

RVO.nl streeft ernaar om het voor de ondernemer zo makkelijk mogelijk te maken. We zijn overheid en willen graag zorgvuldig werken, maar te veel regeltjes en te veel papierwerk, daar zit niemand op te wachten. Zeker een ondernemer niet. Door goed samen te werken met het ministerie én ondernemers, proberen we dat te voorkomen.

Daarbij kunnen wij nog veel van ondernemers leren. Ik heb veel bewondering voor hun snelheid en enorme gedrevenheid. Mooi is om te zien dat het midden- en kleinbedrijf ook een groot hart heeft voor de duurzame samenleving. Tot slot: er zijn de laatste jaren door het mkb al grote stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid, internationalisering en innovatie, ondanks de economische crisis. Dat belooft nog wat voor de toekomst!

Harmen Harmsma,
Algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Hieronder kunt u het filmpje 'De perfect vis' bekijken. Het is een mooi voorbeeld van hoe EZ ondernemers ondersteunt. In dit geval Seafarm dat investeert in aquacultuur.

Bij Seafarm en in hun broedhuis Fry Marine houden ze zich bezig met aquacultuur. Dit is het kunstmatig kweken van vis, schaal- of schelpdieren, zoals oesters, kreeften en mosselen. Het ministerie van Economische Zaken geeft subsidie aan projecten waarbij partijen in de visketen investeren in aquacultuur.