Ontmoet EZ

Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld - De ondernemer

Een handelsmissie opent deuren

"We hebben op 3 fronten contacten gelegd"

Het bedrijf van Marcel van Etten is zeer gespecialiseerd en met 80 medewerkers relatief klein. Zie dan maar eens je vleugels uit te slaan naar het buitenland.

Het bedrijf, waar Marcel van Etten de commerciële eindverantwoordelijke is, heet Davanti Warehousing en is gespecialiseerd in het automatiseren van magazijnen. Dat betekent, kort gezegd, dat je op elk moment weet wat er in je magazijn binnenkomt, wat er uitgaat en waar producten het beste een plekje kunnen hebben.

Om dit alles in goede banen te leiden, ontwikkelt het bedrijf software. Kennelijk met succes, want toen een grote klant (een ontwikkelaar van koelvrieshuizen) een groot nieuw magazijnproject opstartte in Australië, was de vanzelfsprekende vraag aan Davanti: 'Doen jullie de magazijnautomatisering?'.

Van Etten: "Het gaat hier over een magazijn waar meer dan 100.000 pallets geplaatst kunnen worden. Dat is echt enorm." Het onderhouden van de software kan op afstand, via het internet en door te werken in de cloud. Maar voor het inregelen van de software en opleiden en trainen van het personeel moesten de medewerkers van Davanti toch echt zelf naar Australië. Dat rook naar meer, en de handelsmissie die het ministerie van Economische Zaken november vorig jaar naar Australië organiseerde, kwam dan ook als geroepen.

Van Etten: "Achteraf zijn we heel tevreden over onze deelname daaraan. We hebben op 3 fronten contact gelegd: met andere deelnemers van de handelsmissie, met de autoriteiten in Australië (over zaken als vergunningen, de rol van vakbonden) en met commerciële partijen daar. Alledrie heel waardevol. Die contacten waren niet tot stand gekomen als wij op eigen gelegenheid naar Australië waren gegaan. Er gaan veel meer deuren voor je open als je in het gevolg zit van het koningspaar (dat gelijktijdig Australië bezocht, red)." [Auteur: Wim Crezée]

Bekijk hieronder de fotoreportage van Marcel van Etten en de infographic  met exportcijfers van Nederland en Australié.

Feestelijke avond in het Sydney Opera House. Hier sta ik samen met: (vlnr) Gabrielle Nuijtens-Vaarkamp (EZ), Saskia Goetgeluk (Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) en Karin Schipper (RVO.nl) .

Voordat de avond binnen losbarst, nemen we nog even een biertje. Naast mij Joris Beks (onze man in Australië) en Maaike de Jong. Zij doet bij Davanti de International Sales Support.

Onze tafel tijdens de matchmaking-sessies met geïnteresseerde Australische partners.

In de boottaxi op weg naar een afspraak in Sydney. Naast mij: Erik Swennen (CEO van AAA-Lux Lighting) en collega Maaike de Jong.

Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte deel uit van de missie.