Foto 's Tineke Dijkstra
Geactualiseerd Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie
Een volledig circulaire economie in 2050: daar werkt het rijk samen met stakeholders aan. Afgelopen najaar werd het Uitvoeringsprogramma geactualiseerd.
Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019-2023 is een samenwerking tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Er zijn voor vijf sectoren transitieagenda’s opgesteld. Dit zijn de sectoren en ketens die het meeste impact hebben op het milieu en belangrijk zijn voor onze economie:
- de bouw,
- de maakindustrie,
- consumptiegoederen,
- kunststoffen en
- biomassa en voedsel.
Vanuit die transitieagenda’s zijn heel veel activiteiten gestart. Voorbeelden daarvan zijn een project rondom fiscale vergroening in de bouwsector en de circulair-ontwerpleergang CIRCO.
Lees meer in het online magazine Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2021-2023
Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie wordt jaarlijks geactualiseerd. Voor Margit Koesoemo Joedo, net gestart bij het Programmabureau Circulaire economie, een uitgelezen kans om als projectleider in het dossier van de circulaire economie te duiken en veel betrokken stakeholders te leren kennen. De Integrale Circulaire Economie Rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving (januari 2021) vormde de basis voor de inhoud. Deze editie van de actualisatie kreeg een beleidsluw tintje, vanwege de demissionaire status van het kabinet.
De actualisatie is naar de zin van een aantal stakeholders dan ook iets te weinig ambitieus.
Margit: “Maar het ontslaat hen er natuurlijk niet van om zelf alle middelen in te zetten om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.”
Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2021-2023 kwam tot stand in samenwerking met o.a. de ministeries van EZK, BZK, LNV en BZ en de partners van het Grondstoffenakkoord. Begin 2017 is dit Grondstoffenakkoord gesloten met overheden, het bedrijfsleven, vakbonden, natuur- en milieuorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen en financierende instanties. Al deze partijen willen een bijdrage leveren aan het versnellen van de transitie naar de circulaire economie. Uiteindelijk hebben ruim 400 partijen medeondertekend.
Het rapport bevat, net als de vorige edities, interviews met mensen die vanwege hun werk en persoonlijke motivatie een gezicht geven aan de circulaire economie. Het zijn vrolijke inspirerende verhalen geworden die apart zijn gebundeld in een E-zine.
Concrete doelen
De actualisatie laat veel zien van wat er allemaal gebeurt op het terrein van de circulaire economie. Een vervolgstap ligt bij de rijksoverheid. Margit: “Er wordt momenteel hard gewerkt aan het zogenaamde doelentraject. Hierin worden de circulaire doelen voor 2030 en 2050 geconcretiseerd en wordt de focus verlegd naar de meest impactvolle productgroepen, zoals elektrische apparaten, meubels, klimaatinstallaties of infrastructurele kunstwerken.” Dat zal meer richting geven aan de transitie naar een circulaire economie en de resterende looptijd van het UPCE tot 2023, beïnvloeden. Margit: “We bezinnen ons al op de jaren hierna. Maar de ambitie blijft onveranderd en het tempo blijft erin. Zoals bij de vaststelling van het UPCE in het bestuurlijk overleg werd gezegd: Circulaire economie is de fase van franje voorbij.”
De volgende stap
op maandag 7 februari 2022 is de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022: Allemaal circulair!
In de transitie naar een circulaire economie staan we op een kantelpunt. Van inspirerende activiteiten op kleine schaal, naar een grootschalige systeemverandering. Steeds meer organisaties zien in dat de circulaire economie een kans is. Circulaire economie is essentieel bij de aanpak van klimaatverandering, voorkomt verspilling van waardevolle grondstoffen en biedt een kans voor innovatie, groei en banen. Om tot een doorbraak te komen moeten we nu doorpakken om deze kansen volledig te benutten en te zorgen dat de circulaire economie, dé economie gaat worden. Deze belangrijke transitie naar een circulaire economie is iets dat we gezamenlijk doen.