Foto Sjoerd van der Hucht

Dag lezer!

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt in het hart van onze samenleving te midden van een rijk netwerk van publieke en private organisaties. Sterke partnerschappen, met andere ministeries, met uitvoeringsorganisaties en met private partijen in ons land zijn cruciaal voor het werk aan een veilig, bereikbaar, duurzaam en mooi Nederland. Het is mooi om in dit e-zine hier weer voorbeelden van te kunnen laten zien.

Deze voorbeelden zullen onze kersverse bewindslieden, Mark Harbers en Vivianne Heijnen ook zeker aanspreken. Zij lieten mij bij de kennismaking al duidelijk merken veel zin te hebben in hun werk en uit te zien naar de samenwerking binnen en buiten ons ministerie.

Samen werken we aan het onderhoud en de versterking van onze infrastructuur, zoals in het enorme project Schiphol-Amsterdam-Almere waarbij ook de spoorlijnen worden geïntensiveerd. We zijn daarnaast continu actief om Nederland te beschermen tegen het steeds extremere weer, tegen droogte en wateroverlast, zoals de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum laat zien.

Met tal van programma’s werken we aan een beter milieu. We werken aan een circulaire economie, werken aan de transitie naar een modern en duurzaam mobiliteitssysteem. Vandaag, en straks met nieuwe (hernieuwbare) energie onder de vlag van het nieuwe kabinet.

Er staat veel op het spel en er is veel in beweging: klimaatverandering, woningbouw, en dus nog meer verkeer, de overgang naar een klimaatneutrale, circulaire samenleving. Het zijn grote transitieagenda’s die een strategische visie en aanpak vergen. Wij bereiden ons voor op de toekomst door de opgaven waar we voor staan als vertrekpunt te nemen voor ons denken en werken. De nieuwe directie Algemeen Strategisch Advies (ASA) adviseert en daagt daarbij de beleidsverantwoordelijken en DG’s uit. Ik ben heel blij met de nieuwe directeur ASA, Ben Geurts. Hij kent IenW goed, hij is analytisch scherp en houdt van een onafhankelijk oordeel. Ik heb er alle vertrouwen in dat Ben samen met zijn mensen de ambitie van het nieuwe ASA waar gaat maken.

Met velen van u heb ik regelmatig contact. Daar hecht ik enorm aan. We werken transparant, investeren in onze onderlinge communicatie en stemmen het beleid, de uitvoering en inspectie nauwkeurig op elkaar af. Want uiteindelijk zijn we allemaal spelers van hetzelfde team. En bij dat team hoort een clubblad. Zo mag u dit relatiemagazine lezen.

Jan Hendrik Dronkers
Secretaris-generaal ministerie van Infrastructuur en Waterstaat