Tekst Reitze de Graaf
Foto Valdimar Leifsson

Het KNMI en de nationale meteorologische instituten van Denemarken, IJsland en Ierland nemen een gezamenlijke nieuwe supercomputer in gebruik. Hiermee verbeteren de korte termijn-weersverwachtingen. De supercomputer wordt geïnstalleerd en geëxploiteerd in IJsland en draait 100% op groene stroom. Opgewekt door IJslandse waterkracht en geothermische energiebronnen.

2 Michiel van Weele foto
Michiel van Weele, Foto: Mel Boas, Algemeen Dagblad

Michiel van Weele, duurzaamheidscoördinator van het KNMI, licht toe: “Groene stroom hebben we ook in Nederland. Wat het project uniek maakt is dat de computer wordt gebouwd op een plek in Europa waarvan nature heel veel groene stroom is. En waar door het heersende klimaat minder koeling nodig is. Dit scheelt enorm veel groene stroom in De Bilt. De huidige supercomputer in De Bilt verbruikt net zoveel stroom per dág als een huishouden in een jaar.”

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering en de toenemende weersextremen is het van belang om de samenleving te voorzien van eerdere en betere verwachtingen en waarschuwingen. De vier nationale weerinstituten die nu samen de supercomputer bouwen, hebben zich verenigd in een nieuw samenwerkingsverband, de United Weather Centres-West (UWC-West). Door de gezamenlijke expertise en de gedeelde krachtige supercomputer is ieder land in staat eerdere en nauwkeuriger weersverwachtingen te maken.

3 UWC_West_supercomputer_IJsland_infographic_ICT

"Rekencapaciteit is tien maal zo groot"

Het maken van korte termijn-weersverwachtingen (tot 3 dagen vooruit) vraagt - naast een grote hoeveelheid data vanuit waarnemingen, de atmosfeer en satellietbeelden - om een enorm rekenvermogen. Dat is alleen beschikbaar via een supercomputer als deze. De rekencapaciteit ten opzichte van de huidige supercomputer van het KNMI is bijna 10 maal groter. Door deze capaciteit komen we tot zeer veel betere weermodellen, omdat we meer data kunnen gebruiken dan ooit tevoren.

Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur KNMI: “Het weer van vandaag in Ierland of IJsland kan morgen het weer in Denemarken of Nederland zijn. De UWC-West supercomputer is zo groot dat dit korte termijn weerbeeld in één keer berekend kan worden met minder randeffecten dan in het verleden. UWC-West is een belangrijke stap in de samenwerking met andere Noord-Europese weerinstituten in Europa. Waarbij we de intentie hebben meer en meer landen aan de samenwerking deel te laten nemen. Om zo de samenleving te voorzien van eerdere en betere verwachtingen en waarschuwingen. Dat is belangrijk omdat door klimaatverandering extreem weer steeds vaker voorkomt.”