Foto Peter van Haastrecht

Plan-mer en project-mer in stappen. Plan-mer stap 1: Bepalen reikwijdte en detailniveau plan-MER. Het bevoegd gezag bepaalt reikwijdte en detailniveau van het MER. Hierbij legt het bevoegd gezag vast waar het plan over gaat, wat de locatie is, welke relevante milieuthema’s spelen en hoe gedetailleerd het onderzoek wordt. Het bevoegd gezag moet de wettelijke adviseurs en de relevante bestuursorganen en instanties (zoals gemeenten, het waterschap of de provincie) om advies vragen. Project-mer stap 1: Facultatief advies reikwijdte en  detailniveau vragen aan bevoegd gezag. Niet verplicht, wel handig. De initiatiefnemer kan een voorstel doen over reikwijdte en detailniveau van het MER. Bijvoorbeeld: waar het project plaatsvindt, waar het over gaat, én welke milieueffecten relevant zijn bij het project. Het bevoegd gezag moet adviseren als daarom is gevraagd en de wettelijke adviseurs en de relevante bestuursorganen en instanties om advies vragen.
Plan-mer stap 2: Facultatief advies Commissie mer  over reikwijdte en detailniveau. Het bevoegd gezag kan ook advies vragen aan de Commissie mer over reikwijdte en detailniveau. Project-mer stap 2: Facultatief advies Commissie mer  over reikwijdte en detailniveau. Als het bevoegd gezag advies moet geven over reikwijdte en detailniveau aan de initiatiefnemer kan het hiervoor ook advies vragen aan de Commissie mer. Plan-mer stap 3: Plan-MER opstellen. Het bevoegd gezag stelt het MER op. Vaak huurt het bevoegd gezag hiervoor een bureau of adviseurs in. Het bevoegd gezag blijft verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van het rapport. Project-mer stap 3: Project-MER opstellen en vergunningaanvraag indienen. De initiatiefnemer stelt zelf het MER op of via een bureau of adviseurs. Adviseert het bevoegd gezag over reikwijdte en detailniveau? Dan moet het MER op dit advies zijn gebaseerd. Zodra het MER klaar is, stuurt de initiatief­nemer het samen met de vergunningaanvraag naar het bevoegd gezag.
Plan-mer stap 4: Publicatie ontwerpplan en plan-MER. Het bevoegd gezag legt het MER samen met het ontwerp van het plan of programma 6 weken ter inzage. Daarbij moet o.a. worden uitgelegd hoe rekening is gehouden met het MER. En waarom is gekozen voor het vastgestelde plan of programma. Project-mer stap 4: Publicatie ontwerpbesluit  en project-MER. Het bevoegd gezag legt het ontwerp van het besluit samen met het MER 6 weken ter inzage. Daarbij moet o.a. worden uitgelegd hoe tot dit besluit is gekomen. Plan-mer stap 5: Advies Commissie mer  over het plan-MER. Het bevoegd gezag vraagt advies over het MER aan de Commissie mer. Dit moet uiterlijk wanneer het MER en het ontwerpplan ter inzage gaan. Project-mer stap 5: Facultatief advies Commissie mer  over het project-MER. Het bevoegd gezag kan advies vragen over het MER aan de Commissie mer. Dit moet uiterlijk wanneer het MER en het ontwerpbesluit ter inzage gaan.
Plan-mer stap 6: Vaststellen plan. Het bevoegd gezag stelt het plan of programma vast en maakt dit bekend. In het plan moet o.a. zijn uitgelegd hoe rekening is gehouden met het MER, het advies van de Commissie mer en wat de belangrijkste milieueffecten zijn van het plan of programma, inclusief maatregelen om die effecten te vermijden. Project-mer stap 6:  Vaststellen besluit. Het bevoegd gezag neemt een besluit over de aanvraag en maakt dat besluit bekend. Daarbij moet o.a. worden uitgelegd hoe rekening is gehouden met het MER en met eventueel advies van de Commissie mer. En wat de belangrijkste milieueffecten zijn van het project en maatregelen om die effecten te vermijden. Plan-mer stap 7: Monitoring. Het bevoegd gezag moet de voorgenomen monitoringsmaatregelen uit het plan-MER in het plan of programma opnemen. Het bevoegd gezag mag bestaande monitoring gebruiken en is verplicht om de resultaten van de monitoring digitaal beschikbaar te stellen. Project-mer stap 7: Monitoring. Het bevoegd gezag geeft in het besluit aan voor welke milieueffecten monitoring nodig is en hoe deze eruit moet zien. De initiatiefnemer moet de monitoring (laten) uitvoeren en resultaten doorgeven aan het bevoegd gezag. Daarvoor mag soms gebruik worden gemaakt van bestaande monitoring. Voor uitgebreide uitleg zie website IPLO milieueffectrapportage.