Stikstof, woningbouw, klimaatverandering: de druk op het milieu wordt groter en groter. Vóór een besluit over een nieuw plan of project moet daarom altijd eerst worden vastgesteld of er mogelijk aanzienlijke effecten voor het milieu en de omgeving zijn. Milieueffectrapportage (mer) speelt hierin een onmisbare rol. Dit is namelijk hét instrument om alle milieueffecten in beeld te brengen en volwaardig mee te wegen bij de voorbereiding en besluitvorming rond plannen en projecten. 


Als ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stemt het ons blij dat steeds meer partijen – net als wij – overtuigd zijn van nut en noodzaak van mer. Niet omdat het nu eenmaal een wettelijke verplichting is, maar omdat het helpt hun plannen nog nét iets beter en scherper te formuleren. Tegelijkertijd bespeuren we nog veel onwetendheid over mer. Vandaar dit jaarverslag. Daarmee laten we aan iedereen zien wat we allemaal in 2023 hebben bereikt en proberen we de bekendheid en het imago van mer verder te vergroten en te verbeteren.

Om de voordelen van mer te onderstrepen, vertellen we een aantal verhalen over hoe een milieueffectrapport (MER) tot stand komt – mét toelichtingen van mensen die er mee aan de slag zijn geweest. Ook doelgroepen die we nu nog minder bereiken, zoals burgers, maken zo hopelijk op een positieve manier kennis met mer. Einddoel is dat iedereen weet dat alle relevante milieu-informatie bij (grote) besluiten op tafel komt voordat het besluit wordt genomen. Want in onze democratische rechtsstaat heeft iedere burger recht op een gezonde en veilige leefomgeving.

Uiteraard gaan we ook in op zaken die nog beter kunnen. Zo pleit prof. dr. Arts voor meer aandacht voor mer in het hoger onderwijs om het kennistekort hierover bij de wortel aan te pakken. Maar ook voor wetenschappelijk onderzoek voor vernieuwingen om ervoor te zorgen dat mer als middel nog efficiënter inzetbaar is. 

Met veel plezier hebben we dit jaarverslag geschreven en alle informatie voor u verzameld. Wij hopen dat de verhalen u net zozeer inspireren als ons en wensen u veel leesplezier toe!